Tiltale: Diskuterte overgrep mot jenter med moren deres

Oslo tingrett: Mann i 50-åra risikerer seks års fengsel.

SKAL HA UTVEKSLET IDEER OM OVERGREP: En mann i 50-årene møter i Oslo tingrett torsdag, tiltalt for beskrivelse av overgrep mot mindreårige og for lagring av ulovlige bilder og filmer. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.
SKAL HA UTVEKSLET IDEER OM OVERGREP: En mann i 50-årene møter i Oslo tingrett torsdag, tiltalt for beskrivelse av overgrep mot mindreårige og for lagring av ulovlige bilder og filmer. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.Vis mer

Den ustraffede mannen i 50-årene står tiltalt i Oslo tingrett torsdag for å ha beskrevet og kommentert forslag til seksuelle overgrep mot to mindreårige døtre til en kvinne han har utvekslet elektroniske meldinger med.

Ifølge tiltalen har mannen fått tilsendt et seksualisert bilde av de to jentene fra deres egen mor.

Kvinnen har allerede fått en tilståelsesdom tidligere i år i en annen tingrett for sin rolle i denne meldingsutvekslingen.

Mannen er også tiltalt for besittelse av minst 300 bilder og fire videofilmer som viser seksualiserte barn eller seksuelle overgrep mot barn.

Han er også tiltalt for en utveksling av chat-meldinger på Skype helt tilbake i 2014 med beskrivelse av seksuelle overgrep og vold mot barn under 18 år. Ifølge tiltalen omfatter dette punktet beskrivelser av overgrep både mot eget barn og et barn til personen i den andre av chat-kanalen.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Lars Christian Sunde i Advokatfirmaet Elden er tiltaltes forsvarer.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Sunde til Dagbladet.

Han vil ikke gå nærmere inn på tiltalepunktene før rettsmøtet.

Politiadvokat Ragnvald Brekke er aktor i saken.

Han opplyser på Dagbladets spørsmål at det var tips utenfra til politiet som utløste etterforskning av saken, som dukket opp for om lag tre år siden.

Det var i januar 2017 at politiet beslagla bildene og videofilmene.

Fant spor til 2014

Og det var etterforskningen av denne saken som ledet tilbake til 2014 og tiltalen om beskrivelse av overgrep mot mot eget og andres barn.

- Den andre parten i denne meldingsutvekslingen er en annen person enn vedkommende som allerede er dømt for sin medvirkning med egne døtre i forkant av beslaget i januar 2017.

- Den andre parten i meldingsutvekslingen i 2014 er ikke identifisert, sier politiadvokat Ragnvald Brekke.

Tiltalepunktene mot mannen har en samlet strafferamme på inntil seks år.

IKKE IDENTISERT: Politiet har ikke fått fastslått hvem den tiltalte mannen kommuniserte ulovlig med på Skype i 2014. Illustrasjonsfoto: REX/NTB Scanpix.
IKKE IDENTISERT: Politiet har ikke fått fastslått hvem den tiltalte mannen kommuniserte ulovlig med på Skype i 2014. Illustrasjonsfoto: REX/NTB Scanpix. Vis mer

Tiltalen for forholdene rundt 2017 er reist etter den nye straffeloven fra oktober 2015, der straffutmålingen for overgrep mot mindreårige ble kraftig skjerpet.

Forholdet fra 2014 er omfattet av den gamle straffeloven.

Mannen er ikke tiltalt for fysiske overgrep.

- Hun oppmuntret til overgrep mot døtrene

Dagbladet har lest tilståelsdommen mot kvinnen som er involvert i tiltalepunktet fra rundt 2017 i rettssaken i Oslo tingrett torsdag.

Det var Statsadvokatene i Oslo som beordret full gransking av kvinnens rolle.

Den lokale tingretten sluttet seg til siktelsen, der det blant annet heter:

«Hun beskrev seksuelle overgrep mot sine døtre og oppmuntret beskrivelsene til xx (tiltalte) av og forslag til slike overgrep.. Som ledd i kommunikasjonen tok hun også et foto som framstilte døtrene på en seksualisert måte og sendte dette til xx.»

Kvinnen fikk en straff på 14 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. I tillegg inndro tingretten mobiltelefonen hun hadde utvekslet de styraffbare meldingene med.

Tingretten begrunner den milde straffen med uforholden tilståelse og at saken er blitt gammel og ferdig etterforsket allerede tidlig i 2018.