VIL TA TID:  I dag ble det avholdt en pressekonferanse i politihuset på Grønland. Den ble holdt av stabssjef Johan Fredriksen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
VIL TA TID: I dag ble det avholdt en pressekonferanse i politihuset på Grønland. Den ble holdt av stabssjef Johan Fredriksen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRANDVis mer

- Tiltale ikke klar før nyttår

Politiet skal avhøre over 700 personer over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en pressekonferanse i dag, ble det opplyst at det vil ta lang tid før det blir utarbeidet en tiltale i forbindelse med bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

- Vil ta måneder På mandag var Anders Behring Breivik (32), mannen som er siktet i saken, i fengslingsmøte. Han fikk åtte uker i varetekt, og sitter nå på Ila fengsel i full isolasjon.

Etterforskningen er svært omfattende. Derfor vil det ta lang til å utarbeide en tiltale.

- Det vil ta flere måneder. Dette er den største saken vi har hatt noensinne. Det skal avhøres en lang rekke vitner, blant annet de cirka 700 som var på Utøya, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Det er Kripos som skal samordne avhørene, slik at de blir like over hele landet.

- Flesteparten av disse avhørene vil bli foretatt av lokalt politi, der de fornærmede kommer fra. Hele landet blir en del av etterforskningen, sier Kraby.

Politiadvokaten forteller at en rekke mennesker vil blant annet få rett til bistandsadvokat:

- Alle som var på Utøya, også private redningsmannskaper, vil bli regnet som fornærmet i saken, sier Kraby.

- Ved nyttår Til NRK sier riksadvokat Tor-Aksel Busch at påtalemyndigheten ikke har full oversikt over saken, og at tiltalen nok ikke vil komme før ved årsskifte. Det på grunn av sakens omfattende karakter.

-  Den vil ikke være klar før årsskiftet, det får være et utgangspunkt. Så får vi se hvor lang tid ut i neste år vi trenger, sier Busch til NRK.

Politiet jobber nå svært grundig med å gå gjennom Utøya og Regjeringskvartalet for å sikre seg bevis.

-  Det er et møysommelig arbeid, og jeg håper folk har forståelse for det. Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier Busch til NRK.

Nytt avhøyr Under pressekonferansen ba politiet om forståelse for at de ikke kan gå ut med tall og opplysninger rundt selve etterforskiningen.

Behring Breivik har så langt vært gjennom et avhør. Det skjedde på lørdag. I morgen blir han avhørt igjen.

- Vil blant annet bestå i å lese opp forklaring han ga i forrige avhør, som pågikk i sju timer, sier Kraby.

Riksadvokat:: Tor-Aksel Busch sier til NRK at en tiltale ikke vil være klar for ved nyttår. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Riksadvokat:: Tor-Aksel Busch sier til NRK at en tiltale ikke vil være klar for ved nyttår. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer