Familievold:

Tiltale: Mishandlet familien i 16 år

En familiefar i 70-åra står tiltalt for å ha utøvet psykisk og fysisk vold mot både daværende ektefelle og sine egne barn gjennom 16 år.

FAMILIEVOLD: En mann i 70-åra risikerer opptil seks års fengsel for familievold gjennom 16 år. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEVOLD: En mann i 70-åra risikerer opptil seks års fengsel for familievold gjennom 16 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Til uka starter rettssaken mot en mann i 70-åra som står tiltalt for fysisk og psykisk mishandling i familien gjennom 16 år. Tre uker er satt av til saken, som skal behandles i Oslo tingrett.

I tiltalen står det skrevet at den tiltalte gjennom 16 år, ved gjentatte anledninger, utøvet fysisk og psykisk vold mot sin daværende ektefelle. I tillegg mener påtalemyndigheten at mannen i løpet av disse 16 åra har utøvet fysisk og psykisk vold mot sine barn.

Dagbladet har vært i kontakt med tiltaltes forsvarer, Andrea Johanne Salomonsen, som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Drapstrusler

Ifølge tiltalen besto den fysiske volden blant annet av «slag med flat hånd, knyttet neve og/eller slag med gjenstander i ansikt, hode og/eller på ulike steder på kroppen.»

Mannen skal også ha sparket, dyttet og spyttet kvinnen i ansiktet.

I tillegg mener påtalemyndigheten at tiltalte framsatte trusler om å drepe ektefellen og knuse henne og/eller andre familiemedlemmer. Det skal også ha blitt framsatt trusler om å brenne ned huset, skade hunden deres, og å ta med seg to av barna ut av landet.

Påtalemyndigheten mener også at kvinnen skal ha blitt utsatt for krenkende atferd i form av å bli kalt en rekke nedsettende betegnelser, «som blant annet hore, hund, mentalt syk og at hun ikke fortjente å leve.»

Vold mot barna

Påtalemyndigheten bruker liknende beskrivelser av den fysiske og psykiske volden de mener at tiltalte har utført mot barna, som mot den daværende ektefellen.

Flere av barna skal ha blitt utsatt for høylytt skriking, trusler om vold og nedsettende betegnelser.

I tiltalen hevdes det at mannen også utsatte barna for slag med fluesmekker, bok og belte. Flere av barna skal ha blitt utsatt for slag med flat hånd og knyttet neve.

Alle barna var mindreårige i perioden påtalemyndigheten mener at volden ble utført.

Den tiltalte risikerer en straff på opptil seks års fengsel.