Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltale mot Sør-Afrikas eks-president Botha

Tidligere president i Sør-Afrika, P. W. Botha, blir tiltalt fordi han nekter å avlegge vitnemål i sannhetskommisjonen som ledes av fredprisvinner og erkebiskop Desmond Tutu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tutu ba allerede før jul om at det ble tatt ut tiltale mot den 81 år gamle eks-presidenten. Botha som var president i Sør-Afrika fra 1984 til 1989, har ignorert tre innkallinger til sannhetskommisjonen.

Sannhetskommisjonen ble dannet for å lindre sårene fra apartheid-tida. Den etterforsker de brudd på menneskerettighetene som ble gjort for å sikre det hvite mindretall styret i landet.

Kommisjonen vil at Botha skal fortelle om aktivitetene til det beryktede sikkerhetsrådet som hadde det praktiske toppansvaret for forsvaret av apartheid. Den gamle eks-presidenten nekter hardnakket.

Ingen over loven

Justisministeren i Kapp-provinsen, Frank Kahn, har nå bestemt at det skal reises tiltale mot Botha for å nekte å avlegge vitnemål. Tiltalen ses på som en stor seier for sannhetskommisjonen, som hadde mistet all troverdighet dersom Botha igjen slapp unna.

Botha skal ha kalt sannhetskommisjonen for et «sirkus» og en heksejakt mot apartheid.
  Dette skal ha skapt sterkt irritasjon i befolkningen og selveste president Nelson Mandela advarte Botha nylig med at ingen står over loven.

Sannhetskommisjonen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!