Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltale tatt ut for Kristin-drapet - nye beviser mot tidligere frikjent mann

Tiltalt på nytt i 17 år gammel drapssak.

KVALT: Kristin Juel Johannessen (1987 - 1999) forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. Dagbladets foto er tatt på rommet hennes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVALT: Kristin Juel Johannessen (1987 - 1999) forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. Dagbladets foto er tatt på rommet hennes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som ble frikjent i 2003, er nå tiltalt på nytt for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999.

«Det er i dag etter Riksadvokatens ordre, uferdighet tiltalebeslutning mot mannen som i desember 2001 i Larvik tingrett ble dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen, og tidligere frikjent i Agder lagmannsrett i februar 2003», heter det i et brev signert statsadvokat Roger Halsborg.

Han forklarer at bakgrunnen for tiltalebeslutningen er Gjenopptakelseskommisjonens beslutning om å gjenåpne saken.

I følge tiltalen kvalte mannen Kristin Juel Johannessen den 5. august 1999 i tidsrommet mellom 18.39 og 21.00 på Mørk i Larvik.

Benekter straffskyld «Riksadvokaten begjærte saken gjenåpnet den 2. februar 2016 med utgangspunkt i nye bevis», heter det i tiltalen. Gjenoppdagelseskommisjonen valgte den 17. mars å ta begjæringen til følge.

Den gjenåpnede saken skal, ifølge tiltalen, behandles ved Borgarting lagmannsrett. Mannen er siktet etter straffelovens § 233, første ledd - for å ha forvoldt en annens død. 

Mannens forsvarer, advokat Søren Hellenes sier til Dagbladet at klienten ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

- Han benekter straffskyld i saken. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Hellenes.

Hårstrå Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø. Ifølge NTB ble hun sist sett cirka klokka 18.40.

Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk. Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.m Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

SISTE OBSERVASJON: Her i Reppesgårdveien ble siste observasjon av Kristin Juel Johannessen gjort. En kvinnelig bilist ser henne komme syklende nordover om lag klokka 18.45.
SISTE OBSERVASJON: Her i Reppesgårdveien ble siste observasjon av Kristin Juel Johannessen gjort. En kvinnelig bilist ser henne komme syklende nordover om lag klokka 18.45. Vis mer

Mannen som nå er tiltalt på nytt ble i 2001, i en alder av 23 år, dømt i Larvik tingrett for drapet på 12 år gamle Kristin. Den første DNA-rapporten indikerte da at et hårstrå som ble funnet på hennes venstre skulder stammet fra noen i hans familie. 

«Er jeg frikjent?» Men før ankesaken skulle opp for lagmannsretten, viste nye prøver at hårstrået kom fra en kvinne. Fra hvem var uvisst.

Hårfunnet på den avdøde jenta hadde da blitt analysert i både Norge, Østerrike og Tyskland, og på bakgrunn av dette trakk statsadvokat Petter Sødal saken, og mannen ble tilkjent 500 000 kroner i erstatning.

- Er jeg frikjent? Vent litt, jeg må hente meg en røyk... Jeg kan nesten ikke tro det, sa mannen til Dagbladet den gangen.

Erstatning - Jeg vet jeg er uskyldig og hadde håpet på frifinnelse. Ingen kan fatte hvordan det er å være dømt for noe man ikke har gjort, sa 38-åringen i 2002 til Dagbladet.

En annen person - en mann i 50-åra - har tidligere vært siktet og tiltalt i saken. Han ble siden frifunnet og ble tilkjent 700 000 kr i erstatning.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart