Tiltale tatt ut mot bombemann

En tyrkisk domstol tok i dag ut tiltale mot en mann som mistenkes for å ha spilt en nøkkelrolle i selvmordsattentatene i Istanbul i forrige måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, som er identifisert som Adnan Ersoz, skal ha fått ordren om å utføre attentatene direkte fra Osama bin Laden. Han mistenkes for å være bindeleddet mellom bin Laden og gjerningsmennene.

Han er nå tiltalt for forsøk på å styrte rettsstaten med makt. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han livstid i fengsel.

62 mennesker, inkludert fire selvmordsbombere, ble drept i attentatene mot to synagoger 15. november og lignende angrep mot det britiske generalkonsulatet og en britisk bank 20. november.

Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida og en liten tyrkisk terrorgruppe, IBDA-C, påtok seg ansvaret for attentatene.

Ifølge avisa Hurriyet fikk Ersoz opplæring i al-Qaida-leirer i Afghanistan i 2001 og 2002, der han også fikk ordren om bombeattentatene direkte fra bin Laden.

Ersoz skal ha fortalt politiet at det neste målet skulle være flybasen i Incirlik, som brukes av amerikanske militære, og amerikanske skip som frakter forsyninger til havnebyen Mersin.

Over 30 mennesker er hittil tiltalt for medvirkning til attentatene. Ersoz ble arrestert da han kom til Tyrkia med fly mandag.

(NTB)