TILTALT: Den tiltalte kvinnen, her med sine forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte i Kristiansand tingrett. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
TILTALT: Den tiltalte kvinnen, her med sine forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte i Kristiansand tingrett. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Tiltalen endret til overlagt drap

Kan gi betydelig høyere straff.

Tiltalen mot den 43-årige sjubarnsmoren fra Kristiansand som er tiltalt for å ha drept ekssamboeren og faren, er utvidet fra forsettlig til overlagt drap, opplyser statsadvokat Leif Aleksandersen til NRK.

Rettssaken mot kvinnen har pågått i Kristiansand tingrett siden 12. november, og prosedyrene fra partene ventes denne uka. Overlagt drap gir betydelig høyere straff enn forsettlig, og har en strafferamme på 21 års fengsel.

- Denne endringen innebærer at det blir behov for noen nye spørsmål fra forsvaret side, til noen av vitnene som har forklart seg, sier kvinnens forsvarer Olav Sylte i en kommentar til Dagbladet.

Sylte minner om at siktelsen mot kvinnen, i motsetning til tiltalen, hele tida lød på overlagt drap, og at Riksadvokaten innstilte på at også tiltalen skulle ha en slik ordlyd.

- Riksadvokaten var uenig da tiltalen ble tatt ut, understreker forsvareren.

AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen har utvidet tiltalen mot sjubarnsmoren.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Leif Aleksandersen har utvidet tiltalen mot sjubarnsmoren. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Funnet i badekaret

Ifølge tiltalen tok kvinnen livet av sin ekssamboer Øystein Hagel Pedersen i april 2014, på et hotellrom i Kristiansand. Påtalemakten mener hun først dopet ham ned med store mengder innsovningsmedisin, før hun kvalte ham med ei pute.

Etterforskningen av ekssamboerens dødsfall ledet til siktelse og tiltale også for farens dødsfall, helt tilbake i 2002. Han ble funnet død i badekaret hjemme hos seg selv, og da politiet i fjor åpnet grava, fant de spor av beroligende midler som de mener kan knyttes til dødsfallet.

Kvinnen er også tiltalt for å ha dopet ned en nå 58-åring ekskjæreste med samme innsovningsmedisin som ble funnet i ekssamboerens kropp. Dette skjedde ifølge tiltalen tre ganger, hvorav han én gang havnet på sykehus.

ÅPNET GRAVA: Grava til kvinnens far, som ble funnet død i 2002, ble åpnet i desember 2017. I grava fant etterforskerne spor av det beroligende middelet diazepam. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ÅPNET GRAVA: Grava til kvinnens far, som ble funnet død i 2002, ble åpnet i desember 2017. I grava fant etterforskerne spor av det beroligende middelet diazepam. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

I tillegg misbrukte hun ifølge tiltalen også kredittkortene til 58-åringen for over 150 000 kroner.

Ingen forklaring

43-åringen nekter straffskyld for alle punktene i tiltalen, og har heller ikke ønsket å forklare seg i retten.

Sentralt i saken står en kvinnelig undercoveragent, som hadde 49 møter med den tiltalte kvinnen over en treårsperiode, under dekke av å være venninne. Skjulte opptak skal ifølge påtalemakten vise at 43-åringen rådga «venninna» om hvordan hun skulle bli kvitt en brysom eks med liknende metoder som hun er tiltalt for å ha brukt på ekssamboeren og faren.

I tillegg til undercoveragenten brukte også politiet hemmelig overvåking som rom- og telefonavlytting samt spaning mot kvinnen.

I dag har også de rettoppnevnte sakkyndige uttalt seg om den tiltalte kvinnens tilregnelighet. De kommer til at hun ikke var psykotisk da faren og ekssamboeren døde, og at hun dermed er strafferettslig tilregnelig, ifølge NRK.

Dagbladet følger saken.