STILLES ANSVARLIG: Krigsforbrytertiltale Ratko Mladic vil bli stilt for retten i Haag for første gang fredag formiddag klokken 10. Foto: AP Photo/Politika Newspaper/SCANPIX
STILLES ANSVARLIG: Krigsforbrytertiltale Ratko Mladic vil bli stilt for retten i Haag for første gang fredag formiddag klokken 10. Foto: AP Photo/Politika Newspaper/SCANPIXVis mer

- Tiltalen mot Mladic endret

Stilles for retten på fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag har vi overlevert en endret tiltale mot Ratko Mladic, sier ICTYs sjefanklager Serge Brammertz.

- Det er vanskelig å uttrykke hvor viktig det er at Ratko Mladic nå stilles for retten, sa sjefanklageren på sin pressekonferanse onsdag ettermiddag, dagen etter at Mladic ble overført til Haag.

Mladic vil bli stilt for retten i Haag for første gang fredag formiddag klokken 10.

Harde ord - Det at Mladic nå stilles for retten bringer oss nærmere vårt mandatet om å stille til ansvar de ansvarlige for forbrytelsene under krigen i Bosnia, sier Brammertz på en pressekonferanse i lobbyen i på ICTY i Haag onsdag.

- Hans forbrytelser la bak seg ødelagte lokalsamfunn og en nasjon revet i filler. 16 år er en lang tid å vente på rettferdighet. Vi forstår hvorfor ofrene har vært utålmodig. Uten deres støtte hadde ICTY ikke oppnådd noe, sa sjefanklageren videre.

Han understreker at det på grunn av Mladics innflytelse og makt, samt omfanget av forbrytelsene, er det avgjørende å få ham stilt for retten.

Har lært Brammertz opplyser at han lærer av erfaringer fra de tidligere rettssakene mot andre krigsforbrytertiltalte.

- Vi vil trolig bruke mer skriftlig bevismateriale enn tidligere, og forsøke å strømlinjeforme rettssaken. Men det må veies opp mot viktigheten av å vise omfanget av forbrytelsene, sier Brammertz.

Det er uklart hvor Mladic vil sone straffen dersom han blir dømt

(NTB)