Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalen mot Thomas Quick i Therese-saken frafalles

Svensk påtalemyndighet har bestemt seg.

PÅ SIKRINGSANSTALT:  Thomas Quick, her på cella  på sikringsanstalten på Säther i Sverige. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
PÅ SIKRINGSANSTALT: Thomas Quick, her på cella på sikringsanstalten på Säther i Sverige. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen mot Sture Bergwall, kjent som Thomas Quick, i Therese-saken frafalles, opplyser svensk påtalemyndighet i en pressemelding.

- Det finnes ingen bevis som direkte binder Bergwall til saken, opplyser Olle Sohlberg fra påtalemyndigheten, ifølge NTB.

I fjor ble han også frikjent for drapet på en israelsk turist.

Dømt i 1998 I september 2010 besluttet svensk påtalemyndighet å gjenoppta saken. Det skjedde etter en begjæring om å gjenoppta saken fra Bergvald.

Quick ble i 1998 dømt for drap på Therese, etter å ha tilstått ugjerningen. Påtalemyndigheten hadde imidlertid ingen tekniske bevis eller vitneobservasjoner som kunne knytte den påståtte seriemorderen til forbrytelsen, og det har aldri blitt klarlagt hva som skjedde med den forsvunnede jenta.

Den niårige jenta forsvant fra Fjell utenfor Drammen i 1988.

Da Quick trakk tilbake tilståelsen sin og i april 2010 søkte om gjenopptakelse, raknet derfor drapsdommen. Den antatte drapsmannen mener også ha alibi for forsvinningsdagen. Aktor i saken motsa seg at skyldspørsmålet ble prøvd for retten på nytt.

- Ikke rett mann Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, har lenge ment at etterforskningen av saken må gjenopptas, og at det er lite sannsynlig at Quick sto bak forsvinningen.

- Like etter rettssaken var det ting jeg grublet på og ikke fikk til å stemme. Jeg skjønte etter hvert at det ikke kunne være rett mann de hadde tatt, sa Johannessen til Dagbladet tidligere i fjor.

FORSVUNNET: Ni  år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem  på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: Privat
FORSVUNNET: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjell i Drammen en varm augustdag i 1988. Foto: Privat Vis mer

I dag er hun fornøyd med resultatet, så langt.

- Nå satser vi på å få saken opp igjen hos Drammen-politiet og at de følger alle spor, sier Johannessen til Dagbladet.

- Jeg håper jeg kan stole på politiet denne gangen. Og jeg håper de vil gjøre alt for å finne ut hvor Therese er, sier Johannessen, som ikke har sett datteren siden hun forsvant en sommerdag i 1988.

På sin twitter-profil skriver Stude Bergwall at han krever svar fra dem som fikk ham dømt for de mange drapene på turister, så vell som svensker og den norske jenta.

- Den blonde jenta I avhør har Quick fortalt hvordan den blonde jenta med store fortenner kom gående mot ham, iført joggebukse og tykke sko.

Han har beskrevet hvordan sola skinte da han ankom den idylliske villabebyggelsen hvor han så jenta komme mot ham med sykkelen sin.

Therese var mørkhåret og manglet fortenner. Hun var iført lette sko og olakjole. Bydelen Fjell er preget av sin karakteristiske blokkbebyggelse. Dagen Therese forsvant, regnet det kraftig.

GLAD: Inger-Lise Johannessen er mor til Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i Drammen i juli 1988. Nå er hun glad for at Bergwall er frikjent, fordi det gir mulighet for å gjenoppta saken. Espen Sandli
GLAD: Inger-Lise Johannessen er mor til Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i Drammen i juli 1988. Nå er hun glad for at Bergwall er frikjent, fordi det gir mulighet for å gjenoppta saken. Espen Sandli Vis mer

- Han hadde ikke rett på en eneste ting. Han hadde ingen anelse om hva han snakket om, sa Quicks nye advokat, Thomas Olsson til Dagbladet i fjor.

Flere svenske rettseksperter mener ledende spørsmål, politirapporter og medieomtale Quick fikk lese, samt rekonstruksjonen på Fjell, gjorde at Quick senere tilpasset sin forklaring.

- Burde vært gjort i rettssal Aktor i de syv rettssakene mot Sture Berwall sier til ABC Nyheter at det ikke er noe avgjørende nytt i saken som har ført til frifinnelsen av svensken.

- Saken burde vært avgjort i en rettssal og ikke på påtalemyndighetens kontor. Det er ikke noe avgjørende nytt i saken og dette er en revurdering av et 15 år gammelt materiale. Når man besluttet å ta opp saken, så er det eiendommelig at man ikke fullfører i en rettssal, sier den nåværende pensjonisten Christer van der Kwast til ABC Nyheter.

Rettsskandale
Fridtjof Feydt betegner saken som en av de største rettskandalene i Norden.

- Henleggelsen kom ikke som en bombe. Neste skritt nå er å kreve at det settes i gang full etterforskning før foreldelsesfristen trår i kraft, og at jeg får fullt innsyn i dokumentene i Norge. Det har jeg så langt ikke fått, sier Feydt til Dagbladet.

- Det er mange spørsmål som nå må stiller fra påtalemyndighetens og domstolens side - spørsmål som burde blitt stilt under Quicks motstridende forklaringer.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media