Trump-organisasjonen

Tiltales etter skatteetterforskning

En storjury i New York har besluttet å tiltale Donald Trumps forretningsorganisasjon og selskapets finansdirektør, Allen Weisselberg.

TILTALE: Tidligere president, Donald Trump, sammen med finansdirektøren for selskapet hans, Allen Weisselberg (i midten) og sønnen Donald Trump junior. Foto: Timothy A. CLARY / AFP
TILTALE: Tidligere president, Donald Trump, sammen med finansdirektøren for selskapet hans, Allen Weisselberg (i midten) og sønnen Donald Trump junior. Foto: Timothy A. CLARY / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det melder flere amerikanske medier - blant annet New York Times og CNN - natt til torsdag norsk tid.

Tiltalen kommer som en del av skatteetterforskningen statsadvokaten på Manhattan, Cy Vance, har drevet i flere år. Tiltalepunktene vil etter planen bli offentliggjort torsdag, men de er knyttet til skatteetterforskning og frynsegoder selskapet skal ha gitt til blant annet Weisselberg.

Det er foreløpig ikke ventet at den tidligere presidenten selv vil bli personlig tiltalt.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Flere etterforskninger

Trump er under flere etterforskninger, og etterforskningen i New York vil være den første som tiltaler selskapet hans for angivelige forbrytelser, skriver CNN.

Det var The Wall Street Journal som først omtalte den antatte tiltalen.

Ifølge CNN er det ventet at Weisselberg vil melde seg for påtalemyndigheten torsdag.

Amerikanske medier skriver at statsadvokaten i New York har lagt et kraftig press på Weisselberg for å få ham til å vitne mot Donald Trump i etterforskningen. Den nye tiltalen øker dette presset.

Weisselberg har jobbet for Trump i nærmere 50 år og regnes for å være veldig lojal.

- Allen er en soldat. Han var god til å gjøre det Donald vile at han skulle gjøre, sier John Burke, en tidligere Trump-medarbeider, som jobbet med Weisselberg på 1990-tallet, til New York Times.

Lang etterforskning

Tiltalen kommer etter mer enn to år med etterforskning som begynte med en etterforskning av knyttet til utbetaling av hysjpenger foretatt av Trumps tidligere advokat, Michael Cohen. Deretter ble den utvidet til å i omfatte om selskapet eller ansatte betalte skatt for frynsegoder som gratis leilighet, biler og skolepenger.

Etterforsknikngen av Weisselberg skal ha begynt i fjor da statsadvokaten hentet inn dokumentasjon med hjelp fra hans tidligere svigerdatter, Jennifer Weisselberg. Hun har levert bokser med finansdokumenter og møtt etterforskere flere ganger, opplyser advokaten hennes, Duncan Levin til CNN.

- Politisk motiverte

Han sa onsdag at hun er fornøyd med den kommende tiltalen mot svigerfaren og Trump-organisasjonen.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

Trump selv har mange ganger beskrevet etterforskningen som en politisk heksejakt fra den radikale venstresiden.

- Det å ha politisk motiverte aktorer, folk som faktisk ble valgt fordi de vil «ta Donald Trump» er veldig farlig for dette landet. Hvorfor vil noen ta selskapet sitt til New york eller forbli i New York dersom de vet at disse radikale venstreside-demokratene målrettet går etter selskap de anser som politiske motstandere? Det er ødeleggende for New York, sa Trump i en uttalelse tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer