Tiltales for bildrap

KFOR-kaptein Audun Vestli må tiltales for uaktsomt drap, mener riksadvokat Tor-Aksel Busch, som har bedt statsadvokaten i Oslo ta ut ny tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audun Vestli var siktet for uaktsomt bildrap og brudd på veitrafikkloven. For tre måneder siden bestemte statsadvokat Bjørn Soknes i Oslo at siktelsen om uaktsomt drap skulle frafalles. Vestli ble tiltalt for brudd på veitrafikkloven.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier nå at han har bedt statsadvokat Bjørn Soknes om å endre tiltalen til også å omfatte uaktsomt drap.

Fire døde

Den daværende norske KFOR-kapteinen kjørte en NATO-bil i feil retning da han kolliderte med bilen til den makedonske statsråden Radovan Stojkovski i august i fjor. Ministeren, hans kone, deres 12 år gamle datter og sjåføren omkom i ulykken. Statsrådens ni år gamle sønn overlevde.

Verken statsadvokat Bjørn Soknes eller riksadvokat Tor-Aksel Busch vil kommentere tiltalen.

- Jeg kan ikke kommentere saken når jeg ikke har fått forsikringer om at alle er underrettet, sier Busch.

Syndebukk

Familien til den makedonske statsråden reagerte sterkt på at Audun Vestli slapp drapstiltale, og klaget saken til riksadvokaten.

- Jeg kan ikke si noe om utfallet, men bekrefter at klagesaken er ferdigbehandlet, opplyser Busch, som avviser at det har vært noe politisk press mot ham. Vestli-saken utløste sterke reaksjoner i Makedonia, og den norske offiseren ble syndebukk for misnøyen med NATO-soldatenes oppførsel.

Om alt går etter planen, vil saken mot den norske kapteinen gå for Heggen og Frøland herredsrett i september.

frode.hansen@dagbladet.no

johannes.w.lovhaug

@dagbladet.no

#

TILTALES: Eks-KFOR-kaptein Audun Vestli tiltales for uaktsomt drap. # Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL