Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltales for folkemord mot kurdere

Saddam Hussein og "kjemiske Ali" må ny runde i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks tidligere president Saddam Hussein og seks av hans nærmeste medarbeidere, blant dem "kjemiske Ali", vil bli tiltalt for folkemord mot kurderne i Nord-Irak på 1980-tallet.

Tiltalen blir nå utarbeidet av påtalemyndighetene i Irak, og den nye rettssaken mot Saddam skal starte i løpet av 45 dager, opplyste dommeren i Irak-tribunalet, Raed al-Juhi, i Bagdad i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Saddam blir tiltalt for å ha hatt en sentral og avgjørende rolle i Operasjon Anfal, som satte inn tre store militære operasjoner mot kurderne på slutten av 80-tallet. Det mest kjente enkeltslaget var gassangrepet var mot byen Halabja i 1988 der 5.000 mennesker ble funnet døde, blant dem mange kvinner.

180.000 kurdere

Ifølge BBC har menneskerettighetsgrupper beregnet at så mange som 180.000 kurdere ble drept under Operasjon Anfal. Folk ble fordrevet og landsbyer valset ned og brent.

I tillegg til Saddam og "kjemiske Ali" er tidligere forsvarsminister Sultan Hashim Ahmad blant dem som blir tiltalt for folkemord.

Nå har Saddam og sju andre tidligere irakiske ledere vært i retten siden 19. oktober i fjor, tiltalt for drap på over 140 shia-muslimer i byen Dujail i 1982. Da Dujali-rettssaken startet, varslet irakiske myndigheter at det ville komme et dusin saker til om overgrep fra Saddam-tiden.

Tiltales for folkemord mot kurdere
 17 år etter  Kurdiske kvinner i Rotterdam viser bilder i 2005 fra grusomhetene i den irakiske landsbyen Halabja i 2005. I dag er de blitt hørt i kravet om at Saddam Hussein må stilles til ansvar for folkemordet mot kurdere. FOTO: Scanpix/AP.
17 år etter Kurdiske kvinner i Rotterdam viser bilder i 2005 fra grusomhetene i den irakiske landsbyen Halabja i 2005. I dag er de blitt hørt i kravet om at Saddam Hussein må stilles til ansvar for folkemordet mot kurdere. FOTO: Scanpix/AP. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling