Tiltales for folkemord mot kurdere

Saddam Hussein og "kjemiske Ali" må ny runde i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iraks tidligere president Saddam Hussein og seks av hans nærmeste medarbeidere, blant dem "kjemiske Ali", vil bli tiltalt for folkemord mot kurderne i Nord-Irak på 1980-tallet.

Tiltalen blir nå utarbeidet av påtalemyndighetene i Irak, og den nye rettssaken mot Saddam skal starte i løpet av 45 dager, opplyste dommeren i Irak-tribunalet, Raed al-Juhi, i Bagdad i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Saddam blir tiltalt for å ha hatt en sentral og avgjørende rolle i Operasjon Anfal, som satte inn tre store militære operasjoner mot kurderne på slutten av 80-tallet. Det mest kjente enkeltslaget var gassangrepet var mot byen Halabja i 1988 der 5.000 mennesker ble funnet døde, blant dem mange kvinner.

180.000 kurdere

Ifølge BBC har menneskerettighetsgrupper beregnet at så mange som 180.000 kurdere ble drept under Operasjon Anfal. Folk ble fordrevet og landsbyer valset ned og brent.

I tillegg til Saddam og "kjemiske Ali" er tidligere forsvarsminister Sultan Hashim Ahmad blant dem som blir tiltalt for folkemord.

Nå har Saddam og sju andre tidligere irakiske ledere vært i retten siden 19. oktober i fjor, tiltalt for drap på over 140 shia-muslimer i byen Dujail i 1982. Da Dujali-rettssaken startet, varslet irakiske myndigheter at det ville komme et dusin saker til om overgrep fra Saddam-tiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer