Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltales for «katastrofe i trafikken»

Polske myndigheter tar ut tiltale mot en nordmann (40) som i sommer braste inn i en folkemengde med sin Koenigsegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den norske bilentusiasten deltok i oppvisningsløpet Gran Turismo gjennom den polske byen Poznan i begynnelsen av juli.

Videoopptak viser hvordan en Koenigsegg mister veigrepet allerede under start. Bilen ser ut til å komme under kontroll et øyeblikk, og fortsetter å øke tempo voldsomt, før kontrollen svikter på nytt.

Fem hardt skadd Kjøretøyet braser gjennom sperringen og rett inn i publikum. Totalt måtte 19 mennesker behandles etterpå. Fem hadde pådratt seg alvorlige skader, blant annet et mindreårig søskenpar som fikk kvestelser i beina. Den norske bileieren ble holdt i varetekt i to døgn etterpå.

Ikke råkjøre En talsmann for statsadvokaten i Poznan sier til avisa Gazeta Wyborcza at saken nå er godt som ferdig etterforsket. Verken den svenske arrangøren av Gran Turismo eller lokale myndigheter - som på forhånd ga de nødvendige tillatelsene - kan lastes for det som skjedde. Det var nemlig aldri meningen at deltakerne skulle kjøre fort.

- Sperringene som var satt opp, skulle utelukkende tjene til å holde publikum på avstand - og var slett ikke ment som beskyttelse, sier talsmannen.

«Katastrofe» Nordmannen kommer - i løpet av en måneds tid - til å bli tiltalt for det som i polsk juridisk språk kalles å «uaktsomt ha utløst en katastrofe i trafikken». Talsmannen for statsadvokaten sier til avisa at oppvisningsløpet riktig nok fant sted i en avsperret gate. Men etterforskningen viser at bilen hadde nådd en hastighet på 108 kilometer i timen da det smalt.

- Det var bilførerens plikt å avpasse farten til forholdene, hevder talsmannen for statsadvokaten i Poznan.

Frikjenner seg selv Polske medier har allerede vist til at det vil by på juridiske problemer å få 40-åringen dømt etter den aktuelle paragrafen. Det blir også pekt på at det lokale politiet på forhånd ga tillatelse til arrangementet. Nå har det samme politiet etterforsket sitt eget mulige ansvar - noe som gir nordmannens forsvarer gode kort på hånda.

Det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra nordmannen i kveld.