Tiltales for massedrap

29-åring som har bodd i Bergen og Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 29 år gammel iraker som har bodd i Norge i tre år, er siktet i Sverige for å ha medvirket til terror som tok livet av 117 mennesker. Sammen med en annen mann fra det kurdiske området i Nord-Irak skal han ha medvirket til at to selvmordsbombere sprengte seg i den kurdiske byen Erbil 1. februar i fjor, skriver Bergens Tidende. Ifølge Bergens Tidende hadde PST kurderen under oppsikt mens han bodde i Norge. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere saken

- Dette er en sak som pågår i Sverige. Vi har ingen kommentar til den herfra, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen ved PST til Dagbladet.no.

Bodde i Bergen og Oslo

Selvmordsbomberne gikk til aksjon under markeringen av en muslimsk høytid. Med eksplosiver på kroppen tok de seg inn på kontorene til to store politiske partier i Kurdistan, og minst 117 mennesker ble drept. Hundrevis ble skadet i det voldsomme angrepet.

Partiene som ble rammet, har kjempet for kurdisk selvstenighet i flere tiår. Begge har samarbeidet med amerikanske styrker etter invasjonen i Irak.

29-åringen bodde på Askøy og i Bergen i en toårsperiode fra 1999 til 2001. Da flyttet han til Oslo. Året etter flyttet han til Sverige, skriver BT.


Mannen gikk ofte i moskeen mens han bodde i Hordaland og beskrives som en fundamentalist. Mens han bodde på asylmottak, så han på videoopptak fra Tsjetsjenia og Afghanistan og skal ha kalt andre muslimer for hedninger fordi de ikke ba ofte nok, skriver BT.

Mannen ga selv uttrykk for at han tilhørte grupperingen Ansar al-Islam, som Mullah Krekar var leder for. Ansar al-Islam er mistenkt for å stå bak terroraksjonen. Svensk politi tror at 29-åringen leder Ansar al-Islam i Sverige, ifølge kildene til den svenske avisa Dagens Nyheter.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

I varetekt i ett år

Tre uker etter selvmordsaksjonen i Erbil i Kurdistan, gikk svensk politi til aksjon mot 29-åringen på hans svenske adresse i Stockholm. 29-åringen og hans 25 år gamle kamerat er siktet for å ha bidratt med penger, ideer og kontakter, ifølge Dagens Nyheter.

Mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen. Rettssaken mot de to begynner på torsdag. Begge avviser at de har noe å gjøre med selvmordsaksjonen i Erbil.

- Min klient nekter straffskyld og har godt håp om å bli frikjent, sier advokat Peter Mutvei, som forsvarer 29-åringen.

Mannen risikerer livstid hvis han blir funnet skyldig.

PARTIKONTORER:</B> 117 ble drept da selvmordsbombere tok seg inn på partikontorer til store kurdiske partier 1. februar i fjor.
DRAP:</B> En bil full av eksplosiver gikk i lufta i Erbil i juni. En person ble drept. Innbyggerne i Erbil har vært utsatt for mange aksjoner.