Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltales i USA

NEW YORK (Dagbladet): Khalid Salim skulle vært martyr. Han satt i selvmordsbilen med sprengstoff som detonerte ved USAs ambassaden i Nairobi den 7. august i år. Men han overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner gjenkjente Salim som mannen som kastet en håndgranat mot vaktene ved ambassaden da bombebilen trengte gjennom sikkerhetstiltakene. I går ble Salim framstilt i forhørsretten i New York og satt i varetekt.

Opplært av bin Laden


Han er tiltalt for drapet på hver enkelt av de 12 amerikanerne som ble drept i attentatet, der i alt 258 døde og 5000 ble såret. I tillegg er han tiltalt for å brukt masseødeleggelsesvåpen.

Salim har fortalt at han fikk terroropplæring i leirene i Afghanistan som drives av Osama bin Laden, og at han tilhører en organisasjon ledet av den saudiarabiske millionæren.

Natt til i dag var det ventet at den andre arresterte terrormistenkte, Mohammed Saddiq Odeh, ville bli brakt til USA fra Pakistan. Odeh ble arrestert i Pakistan,og tilsto medvirkning ved attentatet.

Khalid Salim var taus da han i går ble framstilt i New York.
Rettsmøtet varte bare i noen minutter, siden Salim hadde avstått fra retten til å få tiltalen opplest. Han fikk oppnevnt to offentlige forsvarere, og et nytt rettsmøte finner sted den 28. september.

Avslørt på sykehuset

Salim ble skadd i eksplosjonen som la bygningen ved siden av den amerikanske ambassaden i Nairobi totalt i ruiner. På sykehuset forsøkte han ifølge rettsdokumentene å kvitte seg med revolverkuler som stammet fra en revolver funnet i attentatbilen, og to nøkler som passet til en hengelås på bilen, ved å dumpe dem i toalettet.

Det ble oppdaget av personalet, som varslet politiet.

Vil aldri glemme

Tiltalen mot Khalid Salim ble i går offentliggjort på en usedvanlig pressekonferanse der både justisminister Janet Reno, utenriksminister Madeleine Albright og sikkerhetspolitisk rådgiver Sandy Berger deltok. Justisminister Janet Reno kalte etterforskningen i denne saken «den mest omfattende oversjøiske etterforskning» i amerikansk historie.

- Vi kommer aldri til å slå oss til ro. Vi skal aldri glemme. Vi skal følge hver eneste morder inntil rettferdigheten er skjedd fyllest, sa hun.

SKADD:</B> Terrormistenkte Khalid Salim ble skadd i eksplosjonen ved den amerikanske ambassaden i Nairobi. På sykehuset ble han avslørt av personalet, som varslet politiet.<bR>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!