FORSVARINGSPÅSTAND: Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund har varslet at han kan legge ned påstand om forvaring for 23-åringen. Her fra før Butt-saken startet i Stavanger tingrett. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FORSVARINGSPÅSTAND: Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund har varslet at han kan legge ned påstand om forvaring for 23-åringen. Her fra før Butt-saken startet i Stavanger tingrett. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

Tiltalt 23-åring kjemper mot pedofilidiagnosen

Hevder han er like tiltrukket av eldre jenter, men de yngre var mer tilgjengelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Med diagnosen pedofili risikerer en overgrepstiltalt 23-åring forvaring og fengsel på ubestemt tid. I Stavanger tingrett mandag hevdet han at han er like tiltrukket av eldre jenter, men de yngre var mer tilgjengelige.

23-åringen er tiltalt for en rekke grove overgrep mot til sammen 38 jenter i alderen 12-16 år.

Tiltalte virket rolig mens tiltalen ble lest opp under rettssakens første dag i Stavanger tingrett. 23-åringen erklærte seg deretter skyldig på samtlige punkter i det som er den mest omfattende overgrepssaken av sitt slag noensinne i Rogaland. På spørsmål om han var klar over jentenes alder da han hadde seksuell omgang med dem, innrømmer han at han visste at de var i 13-15-års alder.

- Jeg brydde meg ikke om alderen da, men jeg ville aldri gjort noe med dem nå, jeg skjemmes over det jeg har gjort. Jeg kan ikke gjøre det om, men jeg tilstår i alle fall. Jeg vil gjøre opp for meg. Jeg kan ikke gjøre mye mer enn det, sa tiltalte i sin forklaring.

Kamp mot diagnosen Forsvarer Leiv Bjørnsen sa i sin introduksjon at dette er en sak der hovedspørsmålet dreier seg om straffutmålingen. Her avhenger mye av om tiltalte er pedofil eller ikke. Mannen ble pågrepet og siktet i desember 2009. I mai i år fikk han diagnosen pedofil i etter å ha blitt undersøkt av psykolog Dag Tungland og psykiater Kjersti Hansen.

Statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund har varslet at han kan legge ned påstand om forvaring for 23-åringen. I sin utspørring av tiltalte, konfronterte aktor ham med at kameratene hadde fleipet med tiltaltes omgang med småjenter og sagt «tretten og spretten, ses i retten». Tiltalte skal ha ledd av denne spøken.

I retten sa han at han mente det var normalt å spøke om sånt blant kamerater. Dette å holde på med jenter i 13-årsalderen er vel ikke normalt, spurte aktor.

- Jeg tenkte ikke så mye på det da. Jeg har et helt annet syn på det nå etter et halvt år i fengsel, svarte tiltalte.

Han sa videre at han ikke har følt seg mer tiltrukket av yngre jenter enn av eldre, men at de yngre var lettere tilgjengelig.

23-åringen har lokket med penger, sigaretter, kontantkort til mobil og alkohol for å få jentene med på seksuelle handlinger.
- Ikke formildende På et tidspunkt poengterte aktor at noen av jentene var i barneskolealder. Tiltalte prøvde seg med at det var sommerferien før jentene skulle begynne på ungdomsskolen, før han tok seg i det:

- Jeg har slitt med dette i ettertid. Jeg har prøvd å finne ut hvordan jeg skal forklare at jeg har gjort alt dette her. Men jeg har ikke noen forklaring.

Før helgen utløste en artikkel i Stavanger Aftenblad debatt om saken. Det ble hevdet diagnosen kunne virket formildende på straffutmålingen. Forsvarer Leiv Bjørnson var raskt ute med å avvise dette mandag.

- Vi mener for det første at diagnosen pedofili ikke er treffende. Om den så skulle være korrekt, ville vi ikke sett på den som en formildende omstendighet, sa han i retten.

Strafferammen på de groveste overgrepene er 15 års fengsel. 23-åringen er tiltalt for blant annet ti tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og ytterligere 13 tilfeller med barn under 16 år. Ifølge tiltalen har han i mange år oppsøkt unge jenter via chatteprogrammer og i nærheten av skoler i Stavanger (NTB)