FORSVARER: Advokat Erik Dammen Stoltz (bildet) representerer den tiltalte mannen i saken. Opplysninger om at flere personer står bak er blitt kjent, men politiadvokat Stian Thommesen bekrefter til Dagbladet at de ikke er tatt på grunn av for lite bevis. Foto: Karen Oline Setten / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Erik Dammen Stoltz (bildet) representerer den tiltalte mannen i saken. Opplysninger om at flere personer står bak er blitt kjent, men politiadvokat Stian Thommesen bekrefter til Dagbladet at de ikke er tatt på grunn av for lite bevis. Foto: Karen Oline Setten / DagbladetVis mer

Tiltalt (31): - Målet var å stjele fra eldre mennesker i Norge

Den tiltalte mannen ga sin forklaring i Oslo tingrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot en mann (31) og en kvinne (30) med østeuropeisk opprinnelse startet i Oslo tingrett i dag.

Ifølge tiltalen skal de ha lurt seg inn hos ofrene i Oslo og Bærum ved å hevde at de skulle «måle forurensning» i huset og «hjelpe» eldre med tunge varer fra butikken.

I retten i dag forklarte den tiltalte mannen motivasjonen bak handlingene.

- Målet var å stjele penger fra mennesker. Eldre mennesker er det lettest å ta av på grunn av deres helse, forklarte den tiltalte 31-åringen i retten i dag.

Den tiltalte mannen er opprinnelig fra Slovakia og har tidligere sittet i arresten i hjemlandet for å ikke ha betalt barnebidrag til to av sine barn. I 2012 reiste han til Sverige for å leve under falsk identitet, og kom i kontakt med den tiltalte kvinnen.

Den tiltalte kvinnen har nederlandsk statsborgerskap, men har bostedsadresse i Sverige, der hun er gift og har to barn.

Nettverk De tiltalte skal ha knyttet kontakt, og sammen med kvinnens venner skal de ha etablert et nettverk av personer med mål om å begå ran i Norge.

Den tiltalte sier imidlertid at han ikke tenkte at vold skulle være involvert.

- Jeg tenkte ikke på at jeg skulle utøve vold mot noen personer. Hensikten var å stjele, men ikke å skade noen forsvarsløse, gamle mennesker, sier den tiltalte mannen.

Likevel er han tiltalt for å fysisk hindre mennesker i sitt eget hjem. En av de fornærmede i saken pådro seg hjerneblødning på grunn av et fall da det ble begått ran.

I tillegg til å rane til seg bankkort, for deretter å bruke titusenvis av kroner, fortalte tiltalte at smykkene de stjal ble solgt i Sverige på det svarte markedet.

Flere ute og går I tillegg til de tiltalte er det tre andre personer som har tilknytning til saken. Det er blant annet deres sjåfør, kvinnens ektemann og ektemannens svigersønn.

Den tiltalte mannen forklarte at han følte seg litt presset til å være med på ranene.

- De andre som var med visste at jeg oppholdt meg i landet med broren mins identitet, ulovlig. De sa at hvis jeg kunne hjelpe dem, så kunne de skaffe midlertidig oppholdstillatelse i Sverige, sier den tiltalte mannen.

Politiadvokat Stian Thommesen bekrefter til Dagbladet at de tre andre involverte ikke er tatt av verken norsk eller svensk politi. Årsaken er mangel på bevis.

Egen vinning Også i helga ble en kvinne i 80-åra ranet i sitt eget hjem i Oslo. Hun ble frastjålet bankkortet av to personer som sa de var politi, skrev NTB lørdag.

Politiadvokat Thommesen sier at det finnes fellestrekk i flere av sakene knyttet til «eldreran».

- Ran og bedrageri mot eldre mennesker er ikke noe nytt, men motivasjonen i slike saker har ofte et fellestrekk; finne eldre mennesker på butikken og deretter oppsøke dem hjemme, sier Thommesen til Dagbladet.

Bistandsadvokat til alle de ti personene i 80-90-årene, Anne Kristine Bohinen, sier at saken er grov.

- Det er en svært trist sak. Det er en kynisk gruppe mennesker som har utnyttet de svakeste blant oss, som vi prøver å beskytte. Mange av dem er svært gamle og veldig skjøre, sier Bohinen til Dagbladet.

Flere av de fornærmede har så svak helse at de ikke har ønsket å forklare seg for retten.

Det er satt av seks dager til rettssaken og den tiltalte kvinnen skal forklare seg i morgen.

ELDRERAN: To personer er tiltalt etter å ha utøvet vold og ranet eldre mennesker i Oslo og Bærum. Rettssaken startet i Oslo tingrett i dag. Her ved bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen og politiadvokat Stian Thommesen. Foto: Karen Oline Setten / Dagbladet
ELDRERAN: To personer er tiltalt etter å ha utøvet vold og ranet eldre mennesker i Oslo og Bærum. Rettssaken startet i Oslo tingrett i dag. Her ved bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen og politiadvokat Stian Thommesen. Foto: Karen Oline Setten / Dagbladet Vis mer