Tiltalt etter datterens død - vil renvaskes

TROMSØ (Dagbladet): Rune Kristoffersen (40) kjemper sitt livs viktigste kamp. I dag møter Steigen-bonden i Salten herredsrett hvor han vil renvaskes fra påstandene om at han var skyld i datteren Rikkes død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsaken koster ham dyrt, både følelsesmessig og økonomisk.

- Jeg gjør dette for mine to barns skyld. De skal ikke ha en far som - i juridisk forstand - var skyld i deres søsters død. Det blir en voldsom belastning å møte i retten i dag, men etter å ha vurdert dette nøye kom familien fram til at det ikke er noen vei utenom, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Sorgen var grenseløs da lille Rikke døde den 21. mai i fjor. Og familien var fullstendig knust da statsadvokaten i Nordland på toppen av det hele tok ut tiltale.

Trakk drapstiltalen


- Da gjorde rettsapparatet vår sorg enda større. Det ble et mareritt, sier han.

Etter at saken ble kjent gjennom Dagbladet og lokalavisa Nordlandsposten, besluttet stats- og riksadvokaten å trekke drapstiltalen. Men gleden over påtaleunnlatelsen skulle bli kortvarig. Den forutsatte nemlig at Kristoffersen erkjente straffskyld. Det oppfatter Steigen-mannen som et juridisk tjuvtriks.

- Jeg har fått min straff. Den er at jeg mistet min datter i en ulykke. Etterpå har juristene satt alt inn på å ødelegge meg og resten av familien. Det er en skam for rettsstaten Norge. Hvor er skjønnet, hvor er systemets menneskelige ansikt? spør Kristoffersen.

Mistet to barn

Han og kona Toril har mistet to barn. For ni år siden mistet de sønnen Sølve i krybbedød.

- Det er vår andre store sorg. Likevel er det blitt drevet et voldsomt råkjør mot oss. Firkantete jurister har nektet å godta at det kan skje uhell på en gård, sier bonden.

Kona Toril har nå gått til det skritt å levere inn anmeldelse mot seg selv.

- Det kunne like gjerne ha vært meg som kjørte traktoren den dagen. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hatt ungene på traktoren. Det må jo betraktes som drapsforsøk, når min mann beskyldes for uaktsomt drap, mener hun.