Tiltalt etter skiulykke

Aktor la ned påstand om 120 dagers betinget fengsel og bot for en 23 år gammel mann som i februar i fjor kjørte ned og skadet en 25 år gammel kvinne i en skibakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en stor forsamling som dro fra tinghuset til Wüllerløypa i Sørkedalen i dag. Aktor, forsvarer, bistandsadvokat, rettens administrator, to meddommere, tiltalte, fornærmede og venner av de sistnevnte gikk opp i slalåmbakken for å studere stedet der ulykken skjedde søndag 21. februar i fjor.

De tok skiheisen opp til ulykkesstedet. Tiltalte og en kamerat han var sammen med på ulykkesdagen, kledde på seg skidress og spente på seg ski. Så viste de forsamlingen hvor, hvordan og hvor fort de hadde kjørt den ettermiddagen livet til den 25 år gamle kvinnen ble totalt forandret. Forsamlingen var i skibakken i en time før de satte kurs for Oslo Tinghus igjen.

- Har ikke noe liv

- Jeg har liksom ikke noe liv lenger, sa kvinnen gråtkvalt da hun var tilbake i rettssalen.

- Hverdagen er vanskelig etter ulykken. Bare det å vaske opp er tungt. Jeg er følsom for alle lyder, og klarer bare være i rom med en person. Hadde dere snakket samtidig, ville jeg fått vondt i hodet, sa hun til retten.

Hun får også migrene av å være ute blant mennesker.

- Jeg må begrense hvem jeg treffer. Derfor har jeg ikke lenger noe sosialt liv med venner. Tidligere var det ikke noe galt med meg. Jeg var frisk og rask og gjorde alt som alle andre kunne.

Også samboeren hennes, en politistudent, sa at hun hadde forandret seg mye etter ulykken.

- Før var hun veldig livsglad. Hun var aktiv og utadvendt. Nå begynner hun å bli innadvendt. Hun blir veldig lei seg av småting. Hun har ikke samme livsgnisten som hun pleide å ha, sa samboeren, mens han gråt åpenlyst.

Sykmeldt

Ulykken skjedde søndag 21. februar i fjor i Wüllerløypa i Sørkedalen. Tiltalte sto på telemarksski sammen med en kamerat, mens kvinnen sto snowboard sammen med to kamerater og ei venninne.

Tiltalte skulle hoppe på en kul, men så ikke kvinnen som var bak kulen. Han traff henne i ansiktet og i skulderen. Hun svelget tungen i ulykken. Driftsjefen i skibakken satte i gang førstehjelp og reddet dermed trolig livet hennes. Kvinnen var bevisstløs, og ble raskt kjørt til Ullevål sykehus. Der var hun i en uke, før hun ble overført til Sentralsykehuset i Akershus. Etter 36 dager ble hun sendt videre til Steffensrud opptreningssenter, der hun var i 16 dager.

25-åringen var sykmeldt fram til i går. Hun er fremdeles 50 prosent ufør, men skal prøve seg i en 50 prosents stilling fra mandag.

Aktor, politiadjutant Jørn Arne Elisenberg, la ned påstand om 120 dagers betinget fengsel og 5000 kroner i bot for 23-åringen.

Kvinnens bistandsadvokat, Christian Venge Tollefsen, la i tillegg ned påstand om 75 000 kroner i oppreisning, og at tiltalte skal betale saksomkostninger.

Tiltaltes forsvarer, advokat Jan Fredrik Ottesen, la ned påstand om full frifinnelse.

Dom i saken faller i morgen klokka 13.

BEFARING: Retten var på befaring i skibakken i dag. Tiltalte står til venstre på bildet, og er ikledd blå jakke og hvit lue.