Tiltalt etter tre år på Brasil-tur

TROMSØ (Dagbladet): Først skal Senja-mannen ha svindlet Kreditkassen og Den norske Bank for 2,3 millioner kroner. Deretter flyktet han til Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke skyldig, svarte 39-åringen da rettssaken mot ham startet i Nord-Troms herredsrett i går.

Hans tilsynelatende lovlydige firmaer hadde adresser i Lenvik og Tromsø, mens han sjøl tilbrakte deler av året i sin leilighet i Spania.

Falske leveranser

Ifølge tiltalen skal mannen - i egenskap av saltfiskeksportør - i 1993 og 1994 ha forledet funksjonærer i Kreditkassen og Den norske Bank til å utbetale 2,3 millioner kroner i forskudd for fiskeleveranser som aldri fant sted. Også flere spanske importfirma og banker mener seg ført bak lyset.

Sammen med sin kompanjong tok senjaværingen millionene med seg til Sør-Amerika, der han ei tid levde godt sammen med sin brasilianske kone.
Men pengene tok omsider slutt, og i retten opplyste mannen at han inntil nylig livnærte seg som mannskap på et brasiliansk fiskefartøy. Etter tre år i landflyktighet dukket han i september i år opp på Senja igjen. Den etterlyste 39-åringen ble umiddelbart pågrepet av politiet. Siden dengang har han sittet i varetekt.

Partner

Mannen er tiltalt for grovt bedrageri, samt en rekke brudd på regnskapsloven. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han seks års fengsel.

Hans partner i et av firmaene - Friorificos del Norte AS - er tidligere idømt fengselsstraff for å ha bidratt til deler av svindelen.