Tiltalt for 19 drap

Amerikansk sersjant tiltalt for massemord i Irak. Les hele historien her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En amerikansk sersjant er tiltalt for drap på 19 ubevæpnede personer i den irakiske byen Haditha, melder NTB.

Frank Wuterich er ikke tiltalt for overlagt drap, og strafferammen er livsvarig fengsel, opplyser forsvarsadvokaten Mark Zaid.

- Det er ikke snakk om dødsstraff, sier Zaid.

Tiltalen inneholder i alt 13 punkter. I de tolv første dreier det seg om drap på enkeltpersoner, mens det siste punktet omfatter en hendelse hvor seks sivilpersoner ble drept.

I alt ble 24 irakere drept i den irakiske byen 19. november i fjor. USAs militærmyndigheter innledet en gransking etter at nyhetsmagasinet Time skrev om saken i mars i år. Amerikanske soldater skal ha drept irakerne etter at en av kameratene deres ble drept i en bombeeksplosjon i byen.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om Haditha-drapene. Les artikkelen «Lukten av barnelik om morgenen»her!

Den 19.november i 07.15-tida stoppet en kolonne med amerikanske Humwee-biler opp på et rutineoppdrag i Haditha da en hvit drosje kom mot dem. Samtidig som soldatene signaliserte til taxisjåføren at han skulle stoppe, eksploderte en hjemmelaget bombe under et av de militære kjøretøyene og drepte Miguel «T.J.» Terrazas fra Texas.

De fem personene i den motgående drosjen ble ifølge soldatenes forklaringer beordret ned på bakken, men flyktet i stedet til fots i kaoset. Alle ble skutt og drept. Passasjerene viste seg å være fire uskyldige studenter, kjørt av en helt vanlig drosjesjåfør.

24 IRAKERE DREPT: I alt ble 24 irakere drept i den irakiske byen 19. november i fjor. USAs militærmyndigheter innledet en gransking etter at nyhetsmagasinet Time skrev om saken i mars i år. Amerikanske soldater skal ha drept irakerne etter at en av kameratene deres ble drept i en bombeeksplosjon i byen. Foto: SCANPIX
24 IRAKERE DREPT: I alt ble 24 irakere drept i den irakiske byen 19. november i fjor. USAs militærmyndigheter innledet en gransking etter at nyhetsmagasinet Time skrev om saken i mars i år. Amerikanske soldater skal ha drept irakerne etter at en av kameratene deres ble drept i en bombeeksplosjon i byen. Foto: SCANPIX Vis mer

Angrep ubevæpnede sivile

Så tok flere av de 13 soldatene i troppen seg inn i et bolighus, ifølge ABC Nightline under kommando av den 25 år gamle sersjanten Frank Wuterich. Nøyaktig hva som skjedde da soldatene massakrerte offer nummer seks, sju, åtte, ni, ti, elleve og tolv denne morgenen er ennå uklart.

I neste hjem drepte soldatene åtte ubevæpnede sivile, også her var det kvinner og barn blant ofrene. Offer nummer 20 skal ha blitt skutt i ryggen da han prøvde å flykte, før representantene for troppen «Kilo Company» drepte ytterligere fire irakere.

Blant likene som lå igjen etter amerikanernes antatte hevnaksjon var seks barn i alderen to til elleve år.

- De drepte bestemor

- Vi hørte en masse skyting, så ingen av oss gikk utendørs. Det var dessuten veldig tidlig, og vi hadde fremdeles nattklærne på. Da soldatene kom, ropte de ting på engelsk. Så gikk de inn i rommet der pappa satt og ba med Koranen. Så hørte vi skudd, fortalte en av svært få overlevende, ni år gamle Eman Waleed, til Time.

Amerikanerne kom deretter inn i stua.

- Jeg så ikke ansiktene deres så godt, bare geværene. Jeg så på da de skjøt bestefar, først i brystet, så i hodet. Så drepte de bestemor, konstaterer jenta.

Niåringen og hennes ett år yngre bror lå i et hjørne, mens de voksne som prøvde å skjerme de to mot kulene, selv ble drept. Søskenene ble skadet, men overlevde etter å ha blitt fraktet til sykehus av irakiske soldater.

Ett av de totalt 24 ofrene, i den siste bygningen, skal ha blitt funnet ved siden av et AK-47 maskingevær. Ingen andre var bevæpnet på noen måte eller har noen tilknytning til opprørsstyrker som man kan påvise.

De andre soldatene som er blitt etterforsket for Haditha-drapene, hadde torsdag ikke fått beskjed om det er tatt ut tiltale mot dem.

DREPTE 19? Den amerikansk sersjant, Frank Wuterich, er tiltalt for drap på 19 ubevæpnede personer i den irakiske byen Haditha.
OVERLEVDE: Ni år gamle Eman Waleed forteller at hun så soldatene meie ned flere av slektningene hennes mens de ennå var i nattklærne sine.