Tiltalt for 340 drap

Slobodan Milosevic er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Tiltalen omfatter 340 drap, deportasjoner av i alt 740.000 kosovoalbanere og forfølgelse av mennesker på rasemessig og religiøst grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kanskje er jeg naiv, men jeg hadde aldri stått her om jeg ikke hadde hatt tillit til at rettferdigheten skal skje fyllest.

Det sa daværende sjefanklager ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia Louis Arbour da hun presenterte tiltalen i Haag 24. mai 1999. Tiltalen var historisk. For første gang ble et sittende statsoverhode tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Tiltalen omfatter forbrytelser begått fra 1. januar til mai 1999, før og under NATOs luftkrig mot jugoslaviske styrker i Kosovo. Den gjelder deportasjon av 740.000 kosovoalbanere, drap og forfølgelse av rasemessige og religiøse årsaker.

- Ca 2. april begynte jugoslaviske og serbiske styrker å tvinge folk til å forlate byen Dakovica, ifølge tiltalen. Dette er ett av en rekke konkrete eksempler på hvordan kosovoalbanere ble fordrevet, noe Milosevic ifølge tiltalen var direkte ansvarlig for.

I tiltalen gjøres Milosevic ansvarlig for handlinger utført av jugoslaviske styrker i Kosovo og anklagerne hevder han enten visste om eller oppfordret til overgrep.

340 mennesker - deriblant 23 barn - er navngitt i et vedlegg til tiltalen. Milosevic er personlig ansvarlig for disse drapene, i henhold til tiltalen.

- Disse drapene har skjedd i stor utstrekning og på systematisk måte i hele provinsen (Kosovo), heter det i tiltalen, som lister opp åtte konkrete massakrer.

- I tidligere morgentimene 15. januar 1999, eller i dagene omkring denne datoen, gikk jugoslaviske styrker til angrep på byen Racak... Landsbyboere som forsøkte å flykte ble skutt, står det i tiltalen om den meget omtalte Racak-massakren.

(NTB)