Tiltalt for 35 000 drap

Rettssaken mot Abimael Guzmán og hans elskerinne er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 70 år gamle filosofiprofessoren og hans elskerinne Elena Iparraquirre, ledet den maoistiske organisasjonen Lysende Sti, som herjet i Peru fra 1980 til Guzman ble pågrepet i 1992.

En granskningskommisjon slo fast at organisasjonen sto bak 54 prosent av de 69 280 dødsfallene i forbindelse med opprørene i denne tidsperioden.

En hemmelig militærdomstol dømte Guzmán til livsvarig fengsel, og siden den gang har han sittet i et militærfengsel i Callao ved hovedstaden Lima.

Men i 2003 ble det slått fast at rettsprosessen var grunnlovsstridig, og saken mot Guzmán , Iparraquirre og over 1800 andre angivelige terrorister må opp til ny behandling.

- Blir dømt

Den nye saken mot Guzmán, eller president Gonzales som tilhengerne kalte ham, skulle egentlig kommet opp 5. november i fjor.

Men dommerne klarte ikke å forhindre at 70-åringen og hans medtiltalte laget et politisk sirkus i rettssalen.

Dommerne ble beskyldt for å være altfor milde, og saken endte med at to av dem trakk seg.

TILTALT: Elena Iparraquirre (t.v) og Abimael Guzmán lagde kaos sist de var i retten. Foto: Scanpix/EPA
TILTALT: Elena Iparraquirre (t.v) og Abimael Guzmán lagde kaos sist de var i retten. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Dermed ble rettsprosessen utsatt til nå. Verken Guzmán eller hans forsvarere tror han blir frikjent.

- Våre forventninger er meget små. Guzmán vet at han vil bli dømt til livstid igjen. Han vil at rettssaken skal bli ferdig så raskt som mulig. Han er ikke en mann som liker å kaste bort tida, sier Guzmán advokat, Manuel Fajardo.

Geriljagruppe

I begynnelsen hadde Lysende Sti bare fotfeste i akademiske sirkler. Men mot slutten av 70-tallet utviklet de seg til en geriljagruppe med tilhold i områdene rundt Ayacucho.

I mai 1980 erklærte de krig mot myndighetene i Peru, ved å brenne valgurner under forsøket på å avholde det første demokratiske valg i Peru siden 1964.

Gruppen fikk etter hvert kontroll over store områder både i Sør- og Midt-Peru, og sto bak en rekke angrep mot alt fra soldater til andre kommunistorienterte grupper.

Drapsorgie

De drepte også bønder som samarbeidet med myndighetene, folk som benyttet seg av stemmeretten og mennesker fra middelklassen i de store byene.

De sprengte både broer og fabrikker, men det verste attentatet Lysende Sti skal ha stått bak, var massakren i landsbyen Lucanamarca i 1983.

69 mennesker, blant dem 22 barn, ble drept. Borgerkrigen som ble utløst kostet nesten 70 000 mennesker livet.

I 1992 gjemte Guzmán seg i et hus i Lima. Den peruanske antiterrorgruppen holdt flere hus i hovedstaden under oppsikt, fordi de mistenkte at opprørere skjulte seg der.

De sjekket blant annet søpla til danselæreren Maritza Garrido Lecca i Surco-distriktet i byen, og la merke til at mengden søppel var altfor stor til å bare stamme fra en persons forbruk.

12. september 1992 slo antiterrorpolitiet til mot huset. De fant Guzmán og åtte andre personer i andre etasje.

Elskerinne

Blant de pågrepne var organisasjonens nestleder, Elena Iparraquirre, som var Guzmáns elskerinne.

Under husransakelsen tok politiet beslag i Guzmán datamaskin. Der gikk det fram at Lysende Sti hadde 23 430 medlemmer og at de var i besittelse av 235 håndvåpen, 500 rifler og 300 andre våpen, blant annet granater.

Elleve av Abimael Guzmán offiserer, blant dem Elena Iparraguirre, sitter også på tiltalebenken.

Rettssaken kommer til å vare i mange måneder.

Kilder: AP, BBC, Wikipedia, Reuters

ARRESTERT: Dette bildet av Abimael Guzmán ble tatt rett etter arrestasjonen i september 1992.
TILHENGERE: Lysende Sti skal ha utført flere terroraksjoner lenge etter at Guzmán ble pågrepet. Denne mannen sier han er leder for gruppen utenfor fengselet, og påtok seg ansvaret for drapene på ni mennesker i august i år.