Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for å banne til politikvinne

Politiinspektør Anne Marstrander er fornærmet og 'Skrik'-kjente Pål Enger er stygg i munnen. Er det straffbart å brøle ut folkelige kjønnsord, eller er det naturlig å skrike ut etter å ha følt seg provosert? Uansett, saken kommer til å koste skattebetalerne flere titusener av kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Marstrander var aktor i 'Skrik'-saken, hvor Pål Enger ble dømt til seks års fengsel. Forholdet mellom en aktor og en tiltalt er naturlig nok ikke alltid hjertelig.

Etter å ha fått dømt Enger til seks års fengsel, får forholdet mellom de to - som ikke akkurat er turtelduer - et rettslig etterspill.

I november 1996 ringte Enger hjem til Marstrander og spurte om han ikke kunne få tilbake passet sitt, fordi han skulle en tur til Tyskland. Svaret var nei.

Ifølge politiinspektørens anmeldelse som statsadvokaten har lagt til grunn for tiltalen, avsluttet Enger praten slik:'Din jævla fitte.' Så ble samtalen ble brutt.

- Forfølgelse

Anne Marstrander er i dag taus og vil ikke kommentere saken.

Advokat Fridtjof Feydt, er mer enn lettere oppgitt over påtalemyndighetene.

- Dette er en absurd tiltale. Her har de fått dømt en mann til seks års fengsel, etterpå kommer de løpende med et gammelt forhold og tiltaler ham. - Ren personforfølgelse, sier Feydt.

Siden Enger nektet å vedta forelegget han først ble ilagt, blir det nå full straffesak med dommer, meddommere, protokollfører, aktor, forsvarer, vitner og for ikke å glemme politifolk som må hente Enger fra cella på Ullersmo til Oslo tinghus. Flere titusener kroner kommer saken til å koste skattebetalerne. Etter Dagbladets beregninger kommer saken til å koste 30000 kroner.

- Er det noen sak som burde vært henlagt av økonomisk hensyn må det være dette tøvet, fastslår Feydt.

- Provosert

Pål Enger vil i retten hevde at han ble provosert, og at kjønnsord ikke er mer enn en politiinspektør må tåle.

- Det kan bli interessant juss, sier Feydt.

- Er det folkelige uttrykket for kvinnens kjønnsorgan et skjellsord, eller fornærmelig atferd? Noen vil kanskje anse det som et godord! I alle fall med et minimalt glimt i øye og se over det med nåde.

- Er det ikke injurierende å bruke slike ord om en tjenestemann?

- Min klient har rådført seg om nettopp det injurierende elementet. I så fall måtte vi føre sannhetsbevis for påstanden. Det har jeg frarådet ham, sier Feydt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!