Tiltalt for å ha hjulpet bestevenninne å dø

BODØ (Dagbladet): I morgen står en 24 år gammel bodøværing tiltalt for å ha medvirket til at hans beste venninne tok sitt eget liv. Han risikerer 15 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken er den første i sitt slag i Norge. De to jevnaldrende vennene fra Bodø, som ikke skal ha vært kjærester, la ut på interrail etter nyttår i 1998. Etter å ha fartet Europa rundt i et par uker, stanset de i Amsterdam. Her tok de inn på Hotel Globe, hvor jenta ble funnet død av en overdose med det narkotiske stoffet Metadon.

Nederlandsk politi konkluderte med at intet straffbart forhold hadde funnet sted.

Men den avdøde jentas foreldre satte i gang privat etterforskning, oppsøkte hotellpersonalet i Nederland - og søkte advokatbistand.

På bakgrunn av opplysninger fra foreldrene, besluttet norsk politi å etterforske saken.

- Påtalemyndigheten mener at min klient styrket hennes beslutning om å ta sitt eget liv, og medvirket til selvmordet. Tiltalen er blant annet basert på at han kjøpte stoffet hun døde av, sier advokat Espen Strøm, som sammen med kompanjong Gunnar Reinsnes forsvarer 24-åringen.

Strøm legger til:

- Min klient har delvis erkjent de faktiske forhold. Men han bestrider straffskyld, basert på den situasjonen han befant seg i i Amsterdam.