Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for å ha skadet kvinner i underlivet

Nå forteller 48-åringen for første gang hva han mener skjedde den helgen kjæresten ble funnet død i dusjen.

VIL BESØKE GRAVEN: 48-åringen har fortsatt besøksforbud overfor Aud Joruns barn, på kirkegården hvor hun er begravet (bildet) og overfor hennes foreldre, til tross for at han ikke lenger er tiltalt for å ha drept henne. - Jeg skulle så gjerne besøkt graven, sier mannen. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet
VIL BESØKE GRAVEN: 48-åringen har fortsatt besøksforbud overfor Aud Joruns barn, på kirkegården hvor hun er begravet (bildet) og overfor hennes foreldre, til tross for at han ikke lenger er tiltalt for å ha drept henne. - Jeg skulle så gjerne besøkt graven, sier mannen. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Trebarnsmoren Aud Jorun Rønning (31) fra Malvik dro på campingtur til Sverige for å forlove seg med kjæresten (46) fra Steinkjer. De hadde med seg ringer og skulle flytte sammen etter turen. Men noe gikk veldig galt under Sverige-oppholdet.

- Var bleik og dårlig

Aud Jorun ble funnet død i dusjen, kun iført bh og med små kuttskader i underlivet.

- Hun var veldig bleik og dårlig i forkant av turen og jeg ville derfor at vi skulle utsette den, men hun insisterte på å dra fordi vi hadde fikset barnevakt til sønnene hennes. I tillegg var vi veldig forelsket, forteller den nå 48-årige mannen.

Dagbladet har tidligere intervjuet Aud Journs foreldre. De reagerte sterkt på at saken har dratt ut i tid. I forrige uke møtte Dagbladet Aud Joruns kjæreste i Trondhem. Han gir for første gang sin versjon av hendelsene i campinghytta:

14.april 2007, den dagen Aud Jorun døde, forteller han at han stod opp uten å snu seg for å se om hun lå ved siden av ham i sengen.

- Jeg dro rett ut på tur fordi jeg hadde hodepine. Da jeg kom tilbake til campinghytta, ropte jeg på Aud Jorun, men fikk ikke svar.

Fant blod i sengen
Han gikk videre innover hytta og fant bloddråper på gulvet.

- Jeg la merke til at det også var en del blod i sengen hvor Aud Jorun hadde ligget. Derfor snudde jeg madrassen fordi jeg tenkte vi sikkert måtte erstatte den hvis ikke, sier han.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden mener 48-åringen burde vært frikjent for lengst. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
FORSVARER: Advokat John Christian Elden mener 48-åringen burde vært frikjent for lengst. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer

Deretter gikk han ut på badet hvor han forteller at han fant henne.

- Hun lå i dusjen og dusjhodet spylte vann i en kraftig stråle som snurret rundt i ring. Vannet var iskaldt. Jeg aner ikke hvor lenge hun har ligget der, medgir 48-åringen.

- Startet gjenoppliving
- Jeg startet gjenoppliving med det samme og var sikker på at jeg kom til å få liv i henne. Da ambulansepersonellet kom, filmet jeg mens de jobbet med Aud Jorun for å kunne vise videoen til henne når hun kviknet til.

Trebarnsmoren ble erklært død på sykehuset. Fem dager senere ble kjæresten mistenkt for drap.

- Hvis jeg hadde vært skyldig, ville jeg tatt straffen slik jeg gjorde forrige gang. Jeg har alltid vært snill med Aud Jorun og skadet henne aldri, sier 48-åringen.

Ble tiltalt for drap
Han gråter mens han forteller dette. I over to år har han vært tiltalt for å ha drept henne. Men for snart tre uker siden kom beskjeden fra svensk lagmannsrett om at drapstiltalen har frafalt fordi det ikke finnes bevis som kan underbygge at et drap har skjedd.

- Det var veldig oppløftende for meg med denne lille seieren. Nå vil jeg kjempe videre for å bli helt frikjent, sier 48-åringen.

Han har vært varetektsfengslet i over ett år i forbindelse med tiltalten, men lever nå som fri mann mens han venter på at rettssaken i Sverige skal starte i mars. Han er tiltalt for legemsbeskadigelse selv om drapstiltalen har frafalt.

HETSET: - Folk kommer bort til meg når jeg er på butikken og spør hva jeg gjorde med Aud Jorun. Men jeg orker ikke å fortelle alt hver gang, sier 48-åringen.  Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
HETSET: - Folk kommer bort til meg når jeg er på butikken og spør hva jeg gjorde med Aud Jorun. Men jeg orker ikke å fortelle alt hver gang, sier 48-åringen. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer

Tidligere voldsdømt
Mistanken ble rettet mot ham da svensk politi fikk et tips om at han tidligere er dømt for å ha kuttet opp ekskona i underlivet slik at hun måtte gjennomgå tre kirurgiske inngrep for å rekonstruere det.

- Det var et uhell og jeg kuttet henne ikke med vilje. Det forholdet har jeg dessuten innrømmet og har sonet staffen, sier 48-åringen.

Aud Jorun døde ikke av kuttskadene som kun hadde en lengde på 0,3 centimeter. Hjertestans er blitt fastslått som dødsårsak, trolig forårsaket av medikamenter tatt den kvelden. Rettsmedisinere mener hun ikke kan ha kuttet seg opp selv fordi kuttene er så rette.

- Jeg vet ikke hvordan hun har fått disse skadene, sier 48-åringen.

- Burde ikke vært drapssak
Hans forsvarer John Christian Elden påpeker at det har vært en stor belstning for hans klient å ha vært anklaget for drap i så lang tid.

- Vi hadde håpet at denne saken skulle ha endt med en henleggelse eller frifinnelse for lengst. Allerede i 2007 ba vi om at denne saken ble overført til norske myndigheter, fordi jeg er rimelig sikker på at det da aldri vil bli noen spekulasjon om at dette er en drapssak. Etter norsk straffelov er det intet som tilsier at min klient har begått noe forsettelig drap, sier Elden.

Han påpeker at svensk politi imidlertid ikke ønsket utlevering.

- Var frisk før turen
Aud Joruns mor, Aslaug Hjertø Ivangen, har tidligere fortalt Dagbladet at Aud Jorun var i bryllup med hele familien helgen før Sverige-turen, og at hun da ikke viste noe tegn til sykdom.

- Hun var sprudlende og så ikke ut til å feile noen ting. Hun danset og var blid, sier Hjertø Ivangen, som i går fortalte Dagbladet at hun snakket med datteren hver dag i uken før Aud Jorun døde.

- Hun sa ingenting til meg om at hun var syk, sier mora.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: I denne campinghytta i Østersund i Sverige ble Aud Jorun (31) funnet død. Hennes forlovede (til høyre) går her sammen med svensk politi for å rekonstruere hva som skjedde. Foto: Østersunds-Posten
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: I denne campinghytta i Østersund i Sverige ble Aud Jorun (31) funnet død. Hennes forlovede (til høyre) går her sammen med svensk politi for å rekonstruere hva som skjedde. Foto: Østersunds-Posten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media