- JEG TOK ANSVAR: Skuespiller og regissør Geir Ove Kvalheim hevder han er uskyldig, og han hele veien har tatt initiativ til å undersøke om de falske dokumentene han er tiltalt for å ha omsatt var uekte. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
- JEG TOK ANSVAR: Skuespiller og regissør Geir Ove Kvalheim hevder han er uskyldig, og han hele veien har tatt initiativ til å undersøke om de falske dokumentene han er tiltalt for å ha omsatt var uekte. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

Tiltalt for å ha solgt falske Hamsundokumenter

Hevder han bare ønsket å undersøke om dokumentene var ekte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Ove Kvalheim (41) har vært samler i 25 år. Nå er han tiltalt for å ha omsatt forfalskninger av dokumenter som angivelig var skrevet av eller knyttet til blant andre Henrik Ibsen og Knut Hamsun.

Kvalheim jobber som både skuespiller og regissør, og har hatt roller i blant annet NRK-seriene «Berlinerpoplene», «Kodenavn Hunter» og «Erobreren». I sistnevnte spiller han Kripos-etterforsker.

- Det er en av livets små absurditeter. Men for å si det sånn, når jeg spiller etterforsker så er jeg nærmere sannheten om meg selv enn sånn jeg er blitt framstilt i denne tiltalen, sier Kvalheim.

Falske manuskripter Tiltalen omhandler grovt bedrageri i forbindelse med flere tilfeller av omsetning av uekte manuskripter, brev og andre dokumenter med Knut Hamsun og Henrik Ibsen sin håndskrift.

Dette inkluderer blant annet fragmenter av manuskriptet til et angivelig nytt og ukjent Ibsen-skuespill kalt «Solguden», håndskrevne minneord etter Hamsun ved Vidkun Quislings død, et innmeldingsskjema i NS-hjelpeorganisasjon signert Knut Hamsun og en lommealmanakk fra 1943 med Hamsuns egne notater.

Ifølge Økokrim skal han ha unnlatt å opplyse kjøperne om at dokumentene ikke var ekte, og ha gitt uriktig informasjon om dokumentenes eierskapshistorikk. Forholdene skal ha funnet sted mellom desember 2005 og juni 2006. Da skal åtte av Hamsun-dokumentene ha blitt solgt til Nasjonalbiblioteket gjennom et kommisjonssalg hos Norlis antikvariat i Oslo, for til sammen 695000 kroner.

Økokrim anser saken som viktig fordi denne typen uekte objekter kan medføre at det danner seg et uriktig bilde av viktige personer, hendelser og verk i norsk kultur- og litteraturhistorie. Dette er det også vist til i tiltalen, som en del av grunnlaget for at bedrageriet må bedømmes som grovt.

Sto bak tipset I det Dagbladet møter Kvalheim er han oppspilt og ivrig etter å forklare hvorfor han mener han er uskyldig.

- Jeg synes dette er ubehagelig, men selve innholdet i tiltalen tar jeg med knusende ro, sier Kvalheim.

Han hevder han tok første initiativ til å undersøke om dokumentene var ekte.

- Jeg ønsket å få dokumentene undersøkt i 2006. Da Norlis antikvariat ikke hadde oversendt dokumentene til politiet i 2008, var det jeg selv som tipset dem.

- Politiet følger eierhistorikken tilbake, og de kommer ikke lenger enn meg. Derfor er det meg de har bestemt seg for å ta.

- Hamsun-brev, og et helt ukjent Ibsen-stykke. Burde du ikke ha fattet mistanke om at dokumentene var falske før du solgte de. Har du vært naiv?

- Jeg har ikke solgt noe som helst. Det er Norlis antikvariat som solgte det videre.

- Jeg trodde ikke at dette var falske ting i det hele tatt. Men fordi jeg vet det finnes mange kopier på markedet og fordi dette var et samlerområde jeg ikke hadde ekspertise på, så ville jeg ha de undersøkt. Det er ikke å være naiv, det er å ta ansvar, sier Kvalheim.

116 e-poster Kvalheim hevder han kan dokumentere sine påstander med en 116 e-poster lang korrespondanse mellom ham selv, håndskriftsamlingen ved Nasjonalbiblioteket, håndskrifteksperter og Norlis antikvariat.

Han sier også at han har tatt vare på skjermbildet fra da han sendte inn tips til politiet i 2008. Kvalheim sier han hele veien har ønsket full åpenhet og å få dokumentene undersøkt.

- Du kan ikke gjøre mer enn det jeg har gjort. Hvis jeg ønsket å lure noen, så måtte dette antakeligvis være norgeshistoriens dummeste forsøk, sier han.

- Er det noe du angrer på?

- Nei, jeg ville gjort det samme en gang til. Jeg må få lov til å ta kontakt med politiet og vise til ukurante ting uten å ende opp som tiltalt, sier han.

Ulike oppfatninger Rolf Warendorf ved Norlis antikvariat i Oslo ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Økokrim.

Økokrim hevder på sin side at det var Nasjonalbiblioteket som i 2008 anmeldte saken.

- Vi og Kvalheim har åpenbart ulike oppfatninger om saken, i og med at vi har tatt ut tiltale, sier politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim.