Tiltalt for å ha stjålet sølv fra gruva - og mineraler fra vidda

Mandag sitter en 48-åring fra Drammen på tiltalebenken i Kongsberg tingrett - anklaget for å ha plyndret og stjålet sølv fra de fredede sølvgruvene.

FREDEDE SØLVGRUVER:  Her inne i de fredede sølvgruvene på Kongsberg mener politiet at 48-åringen tok seg ulovlig inn og stjal sølv.. Foto: Geir Loe Winsrygg
FREDEDE SØLVGRUVER: Her inne i de fredede sølvgruvene på Kongsberg mener politiet at 48-åringen tok seg ulovlig inn og stjal sølv.. Foto: Geir Loe WinsryggVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Dette er en alvorlig sak, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia ved Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

Seljordslia skal selv aktorere straffesaken mot den 48 år gamle mannen fra Drammen.

Politiet på Kongsberg har etterforsket tyveriene fra sølvgruvene på Kongsberg lenge. Dagbladet får bekreftet at flere kan bli tiltalt, men at politiet avventer dommen i Kongsberg tingrett før de bestemmer seg for å etterforske tyveriene videre.

- Alvorlig kriminalitet 47-åringen fra Drammen som mandag sitter på tiltalebenken hos sorenskriver Stein Husby i Kongsberg tingrett er tiltalt for flere alvorlige kriminelle forhold.

Han er tiltalt for å ha brutt kulturminneloven, og for å ha tatt seg ulovlig inn i de fredede sølvgruvene. Politiinspektør Seljordslia mener også å kunne bevise at mannen har ødelagt, forsøplet, boret, sprengt og gravd fram sølv som han deretter har stjålet.

- Han er også tiltalt for grovt tyveri av mineraler fra et fredet område på Hardangervidda, sier politiinspektør Seljordslia.

Store verdier Politiet mener at de kan dokumentere at 48-åringen har stjålet mineraler til en verdi av en snau million kroner fra det fredede området på Hardangervidda.

Noe av de stjålne mineralene skal være videresolgt til Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg - det samme museet som er satt til å forvalte sølvgruvene.

Politiinspektør Seljordslia vil i Kongsberg tingrett legge fram det politiet mener er bevis for at 47-åringen i perioden fra 1991 og fram til 2012 stjal sølv fra sølvgruvene på Kongsberg.

Beslaglagt - Vi har beslaglagt mineraler hjemme hos mannen, sier Seljordslia.

Politiet har beslaglagt både sølv som de mener kan knyttes til sølvgruvene på Kongsberg og det sjeldne mineralet anatase fra Hardangervidda.

Advokat Fredrik Neumann som forsvarer 48-åringen har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet. Men til lokalavisa Lågendalsposten har advokat Neumann tidligere sagt at tiltalen mot 48-åringen til dels er som forventet.

Sprengstoff Politiet har også beslaglagt sprengstoff. Om lag 50 kg ble funnet i mannens hjem i Drammen, mens det på mannens fritidsbolig i Nore og Uvdal ble beslaglagt 1,5 kg sprengstoff.

Da Dagbladet snakket med 48-åringen i oktober 2012 vedgikk han at han flere ganger hadde tatt seg inn i de fredede sølvgruvene ulovlig.

 STORE VERDIER:  Sølvet som er stjålet fra sølvgruvene på Kongsberg har stor verdi for samlere.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STORE VERDIER: Sølvet som er stjålet fra sølvgruvene på Kongsberg har stor verdi for samlere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har ikke lyktes å få kontakt med 48-åringen de siste dagene.

I politiavhør skal 48-åringen ha vedgått at han flere ganger skal ha fyrt av ulovlige sprengladninger inne i de fredede gruvene.

- Som sagt dette er en meget alvorlig sak, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia til Dagbladet.

Flere vitner Flere vitner er stevnet og må forklare seg i retten. Både sakkyndige vitner og ansatte ved Norsk Bergverksmuseum skal avgi forklaring.

En tidligere leder ved Norsk Bergverksmuseum er fortsatt under etterforskning i saken. Han er siktet for å ha kjøpt tyvegods - det sjeldne mineralet som er stjålet fra det fredede området på Hardangervidda - til Norsk Bergverksmuseum.

FORSØPLET :  Inne i de fredede sølvgruvene er det ulovlig sprengt og forsøplet. Foto:  Geir Loe Winsrygg
FORSØPLET : Inne i de fredede sølvgruvene er det ulovlig sprengt og forsøplet. Foto: Geir Loe Winsrygg Vis mer