Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for å ha svindlet sine venner for 24 millioner

En 55-åring står tiltalt for å stå bak en norsk variant av «Nigeria-svindel». Vennene som lånte ham millioner av kroner frykter sparepengene er tapt.

LURT: Raymond Strand (t.v.) og tre andre menn skal ha blitt lurt for godt over 20 millioner kroner av den tiltalte Horten-mannen. Pengene kan være tapt. Foto: Per Asle Rustad
LURT: Raymond Strand (t.v.) og tre andre menn skal ha blitt lurt for godt over 20 millioner kroner av den tiltalte Horten-mannen. Pengene kan være tapt. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): Horten-mannen, som tidligere var aktiv i en menighet i hjemfylket, skal ha lurt minst seks tidligere venner for 24 millioner kroner.

55-åringen skal ha spilt på tillit, godtroenhet - og grådighet.

Politimesteren i Vestfold tiltalte nylig 55-åringen for seks tilfeller av grovt bedrageri på til sammen 24 millioner kroner og ett tilfelle av hvitvasking for 1,7 millioner kroner.

Store tap
Mannens forsvarer Per Kristian Hansen sier har fått pålegg av sin klient om ikke å kommentere saken. Den tiltalte har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Men Dagbladet er kjent med at den tiltalte avviser anklagene.

- Dette er en meget alvorlig og tragisk sak. Målt i kroner er omfanget stort og det er mange som sitter igjen med store tap. Det er ille at noen er i stand til å opptre slik overfor andre mennesker, sier påtaleansvarlig Jan Stapnes ved  Økoseksjonen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

- Jeg har dessverre ingen stor tro på at det er mulig for noen å få igjen pengene, sier politiinspektøren.

- Jeg stolte på han Den tiltalte er taus om saken som er rullet opp. Han nektet å si noe om hvor pengene er da Dagbladet for en god tid tilbake oppsøkte mannen på hans bopel.
 
Dagbladet kjenner imidlertid innholdet i hans politiforklaring og framgangsmåten han skal ha benyttet overfor ofre de fem siste åra.

- Tiltalte var en god venn av meg i mange år. En mann jeg stolte på. Jeg hadde derfor ingen betenkeligheter med å låne han en million kroner - uten sikkerhet, forteller Raymond Strand fra Årdal til Dagbladet.

Lånte ut 18 millioner Et brødrepar fra Hallingdal lånte den tiltalte 18 millioner kroner - uten sikkerhet. De er blitt lovt å få tilbake penger i flere år, men har ikke sett fem øre.

- Jeg tenker på det hver dag. Selvfølgelig føler jeg meg dum og naiv, men jeg er også meget skuffet over politiet som ikke har gjort mer for å stanse ham, sier en av brødrene til Dagbladet.

Han politianmeldte mannen for bedrageri av nær ni millioner kroner i mars 2012. I november samme år ble mannen innkalt til avhør av Horten-politiet.

I april 2013 ble anmeldelsen henlagt av politiet. I juni 2013 ble saken endelig henlagt av statsadvokaten.

Fortsatte å låne Etter henleggelsene fortsatte Horten-mannen å låne store beløp. Og han skal ha brukt henleggelsene for å underbygge sin egen troverdighet.

Opplegget er til forveksling likt metoden i de velkjente Nigeria-brevene som med jevne mellomrom dukker opp hos nordmenn. Tiltalte opplyste långiverne at han og en partner hadde solgt en bedrift i Malaysia og trengte midler for å kunne hente salgssummen hjem til Norge. Tiltalte hevdet salgssummen på 6,5 millioner euro sto på hans konto i Affin bank i Malaysia.

- Veltalende og oppegående Mannen fra Hallingdal ble kontaktet av den tiltalte våren 2010. Mannens venner anbefalte ham å investere i prosjektet. Han lånte vennen en halv million som igjen ble lånt videre til tiltalte. Et par måneder seinere spurte tiltalte ham direkte om å få låne penger fordi det trengtes mer penger til å løse ut pengene i Malaysia.

- Han fremsto som veltalende og veldig oppegående. Kort sagt en troverdig person, forteller hallingdølen.

Snart hadde han lånt ut en og to millioner. Det han ikke visste var at tiltalte samtidig kontaktet broren hans i samme bygda og lånte like mye av han.

Hevdet å ha solgt bedrift Igjen solgte tiltalte inn historien om at han og en partner hadde verdier for omkring 48 millioner kroner i Kuala Lumpur. Men for å få overført pengene til kontoen i Nordea, måtte han betale formuesskatt til staten og andre offentlige avgifter i Malaysia.

Til slutt hadde han klart å få ut 18 millioner fra brødreparet. Begge anmeldte Horten-mannen i løpet av vinteren og våren 2012.

I november samme år ble mannen innkalt til politiavhør. Dagbladet kjenner detaljene i avhøret.

I politiavhøret forklarer mannen at han har betalt 29 millioner kroner til myndighetene og banken i Malaysia. For øvrig nekter han å gå inn på detaljer hva pengene er brukt til. Han henviser hele tiden til sakens strenge konfidensialitet og forklarer at skattepolitikken er annerledes i Malaysia enn i Norge og bedyrer at alt er korrekt.

Advokat Gambler For å bekrefte dette framholder han to advokater. Den første han angivelig benyttet het Raymond Gambler (sic!).
Seinere skiftet han til advokat John Brown. 

55-åringen forklarer at kollegaen hans foretok salget sammen med er en kvinne ved navn Katia Hughes. Han hevder han kjenner henne godt, men han har aldri møtt henne. Han oppgir passnummeret hennes - som politiet sjekker. Det viser seg å være falskt. 

55-åringen vil ikke svare på hva han har gjort for å sjekke troverdigheten i Malaysia-prosjektet og sier bare han stoler hundre prosent på kvinnen. Han forklarer at han har vært i Malaysia for å møte advokat Gambler, men var ikke innom verken offentlige kontorer eller Affin bank - eller møtte kvinnen - som han altså skulle gjennomføre en storhandel sammen med.

- Falske papirer Seinere i avhøret kommer han inn på at han har betalt penger til Katia Huges slik at hun kunne gjøre opp med sine långivere i prosjektet. Dette er det nærmeste mannen kommer inn på hvor pengene har tatt veien.

55-åringen har framvist en rekke papirer fra Affin bank, men Nordea sjekket dokumentene og har overfor politiet fastslått at de er falske.

Saken endte med henleggelse etter bevisets stilling.

Ny historie Høsten 2013 slo mannen til igjen. Nå lånte han 3,7 millioner kroner fra en telemarking han kjenner fra sin kristne menighet. Historien nå var at han og foreldrene skulle arve 16-17 millioner fra en bekjent i Norge. For å få ut arven måtte de først gjøre opp en gjeld og offentlige avgifter for vedkommende - og trengte derfor penger.

- Jeg kjenner foreldrene hans godt fra menigheten og hadde tillit til dem. Mine foreldre kjente også hans foreldre. Jeg hadde dessuten et godt inntrykk av han. Derfor lånte jeg dem pengene, forteller mannen til Dagbladet.

Han ble lovt en fortjeneste på to millioner i løpet av tre måneder for lånet - men har ikke sett snurten av noen penger. Sommeren 2014 anmeldte han forholdet - og samtidig anmeldte en annen mann fra Telemark også 55-åringen etter å ha lånt ham en million kroner.
Forholdene er omhandlet i tiltalen.

Kan miste huset Mannen er også tiltalt for hvitvasking av 1,7 millioner kroner. I løpet av første halvår i 2014 stilte han en bankkonto til disposisjon for foretak i Sør-Korea, Spania og Hongkong. De overførte beløpet til kontoen før den tiltalte sendte pengene videre til en bankkonto i De forente arabiske emirater. Politiet mener pengene var utbytte av straffbare forhold.

- Vi mener tiltalte ble brukt av andre i disse overføringene og ser ikke bort i fra at han selv har blitt fralurt store beløp. Hva den tiltalte har av midler nå har jeg ingen sterk oppfatning om, men jeg er redd det er lite å hente hos han, sier politiinspektør Stapnes.

Totalt kan Horten-mannen stå bak bedragerier for over 30 millioner kroner.

- Jeg kjenner til at det kan være flere og de må i så fall anmelde saken, sier Stapnes.

Den tiltalte er for tiden sykemeldt og rettssaken blir derfor ikke berammet før tidligst til sommeren.