Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for drap på mor - krever retten til barna

I mars fikk guttene på 10 og 12 vite at moren deres var drept. Nå krever tiltalte Trond Ramsland at sønnene skal flytte inn hos ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det ble et sterkt møte i retten i går, mellom to familier som på hver sin måte ble rammet av drapet på Ingse Rønnestad. I pausen etter a den dreptes mor, Aud Karin Rønnestad, hadde forklart seg, omfavnet hun og ektemannen Odd søsteren til den drapstiltalte 39-åringen. Ramslands søster ønsker ikke navnet sitt i avisa, men synes det er greit at Dagbladet trykker bildet av henne sammen med ekteparet Rønnestad, for å vise guttene at familiene holder sammen.

Krever sønnene tilbake

De to guttene, som i dag er 11 og 13 år, har bodd hos besteforeldrene siden drapet på moren deres, Ingse Rønnestad (36), 4. mars i år. Nå krever Trond Ragnvald Ramsland, som sitter fengslet tiltalt for overlagt drap, at de to sønnene skal flytte tilbake til ham etter rettsaken.

- Han regner med å bli frikjent. Da forventer han at sønnene skal flytte inn hos faren sin, sier Ramslands advokat Mette Yvonne Larsen.

- Etter loven er det han som har foreldreansvaret når moren er død. Det vil han kreve å få beholde, selv om han blir dømt for drapet. Det er også viktig for ham at hans familie fortsatt får ha kontakt med barna, sier Larsen til Dagbladet.

Ingse Rønnestads foreldre, Aud Karin og Odd Rønnestad, har reist sivilt søksmål mot Ramsland, for å fradømme han foreldreansvaret over sine egne barn. De frykter at ansvaret for barnebarna skal havne hos mannen som er tiltalt for å ha drept moren deres.

Besteforeldrene får ros


- Besteforeldrene har vært fantastisk flinke. Jeg har den aller største beundring for måten de har håndtert denne vanskelige saken på. De har gitt guttene trygghet, sier psykolog Magne Raundalen som vitnet i retten i går. Han har fulgt opp de to guttene etter drapet, og sier de klarer seg bra og går på skolen som vanlig nå.

- Barna har kontakt med familien til faren. Det vil vi de skal fortsette med, så lenge de vil selv, sier Odd Rønnestad til Dagbladet. Men bestefaren vil kjempe for å få overført foreldreansvaret til seg. Loven krever at han må gå til søksmål for å få retten fradømt det han mener er datterens drapsmann.

- Drapet vil de alltid bære med seg. Men nå er også hverdagen på vei tilbake, sier familiens advokat

Bistandsadvokat Helge Hansen, sier det er en stor tilleggsbelastning for hele familien Rønnestad at Ramsland nekter å gi fra seg foreldreansvaret.

- Tenker på Ingse hver dag


I går vitnet Aud Karin Rønnestad mot sin tidligere svigersønn, og fortalte hvordan familien fikk vite om datterens død i vinterferien i mars.

I retten kom det fram at barna var klar over den bitre konflikten mellom foreldrene. Da de fikk høre om drapet, uttrykte en av sønnene umiddelbart bekymring for om faren kunne ha noe med den tragiske hendelsen å gjøre.

Aud Karin Rønnestad kjempet mot tårene da hun snakket om savnet av datteren Ingse.

- Jeg tenker på henne flere ganger hver dag. Det er en forferdelig situasjon. Nå håper vi bare inderlig vi kan hjelpe guttene til en trygg tilværelse, hun.

I vitenboksen forklarte hun hovrdan hun hadde prøvd å forklare barnebarna at bistandsadvokaten kom til å kreve erstatning i retten.

- Kan penger erstatte mamma? spurte guttene da.

Flyktet til krisesenter

Aud Karin Rønnestad (66) sa i sin vitneforklaring at datteren var en stolt kvinne, som likte å ordne opp i problemene selv. Derfor vegret hun seg til tider å ta opp ekteskapsproblemene med sine foreldre. Etter noen år med problemer i ekteskapet, valgte Ingse å reise til et krisesenter for å gjemme seg bort. Etter en stund hentet vi henne hjem, og hun ble boende sammen med guttene hos oss i to år. Det var en kjempefin tid, sa Rønnestad.

DREPT: Ingse Rønnestad ble drept 4. mars i år.
OMFAVNET: Søsteren til drapssiktede Trond Ramsland omfavnet i retten i går foreldrene til den drepte tobarnsmoren Ingse Rønnestad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media