OPPSIKT: Saken mot Wuterich vekker oppsikt helt opp til toppnivå hos US Marines. Her ankommer firestjerners general James Mattis høringen der datoen for rettssaken ble satt. Foto: REUTERS/Mike Blake/Scanpix
 - Tags: POLITICS MILITARY CRIME LAW CONFLICT)
OPPSIKT: Saken mot Wuterich vekker oppsikt helt opp til toppnivå hos US Marines. Her ankommer firestjerners general James Mattis høringen der datoen for rettssaken ble satt. Foto: REUTERS/Mike Blake/Scanpix - Tags: POLITICS MILITARY CRIME LAW CONFLICT)Vis mer

Tiltalt for drap på ni uskyldige sivile

Frank Wuterichs advokater nådde ikke igjennom med protestene. Nå må stabssersjanten for retten etter hevnmassakre i 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter mye om og men er det nå klart at Frank Wuterich må møte i retten 13. september, tiltalt for forsettlig drap på ni sivile irakere.

En militær domstol har avgjort at tiltalen mot Wuterich opprettholdes, etter innsigelser om saksbehandlingsfeil hos etterforskerne.

Stabssersjant Wuterichs advokater mente ifølge AP at to generaler involvert i etterforskningen hadde vært i kontakt med obersten John Ewers om saken - og at Ewers, som tidligere hadde etterforsket saken - skulle vært holdt utenfor.

Glad- Jeg er faktisk glad for at det er satt en dato for rettssaken og at dette nå snart vil være over, sa Wuterich etter avgjørelsen.

Wuterich ledet en gruppe soldater som drepte 24 irakiske menn, kvinner og barn etter at en amerikansk marinesoldat var blitt drept i et bombeangrep.

Hendelsen fant sted 19. november 2006. Opprinnelig omfattet siktelsen også sju andre soldater. En av disse er frikjent, mens siktelsen er frafalt for de resterende seks.

Wuterich har tidligere forklart at han beklaget at sivile ble drept, men at han følte det som skjedde var akseptabelt.

Det var i 07.15-tida at en kolonne med amerikanske Humwee-biler stoppet opp under et rutineoppdrag i Haditha, da en hvit drosje kom mot dem.

Drepte barnSamtidig som soldatene signaliserte til taxisjåføren at han skulle stoppe, eksploderte en hjemmelaget bombe under et av de militære kjøretøyene og drepte Miguel «T.J.» Terrazas fra Texas.

De fem personene i den motgående drosjen ble ifølge soldatenes forklaringer beordret ned på bakken, men flyktet i stedet til fots i kaoset.

Alle ble skutt og drept.

Passasjerene viste seg å være fire uskyldige studenter, kjørt av en helt vanlig drosjesjåfør.

Så tok flere av de 13 soldatene i troppen seg inn i to bolighus, ifølge ABC Nightline under kommando av den da 25 år gamle Wuterich.

Blant likene som lå igjen etter amerikanernes antatte hevnaksjon var seks barn i alderen to til elleve år.

TILTALT: Frank Wuterich, som her ankommer rettshøringen sammen med ei venninne, sier han er glad for at rettsprosessen nå vil gå sin gang. Foto: AP/Denis Poroy/Scanpix
TILTALT: Frank Wuterich, som her ankommer rettshøringen sammen med ei venninne, sier han er glad for at rettsprosessen nå vil gå sin gang. Foto: AP/Denis Poroy/Scanpix Vis mer