Tiltalt for drapet på Pernille (21): Her er bevisene mot Zhao Fei

Saken kommer opp for kinesisk rett på fredag.

ÅSTEDET: På Pernilles rom på dette gjestehuset i Budapest ble den norske studenten drept. Her fant politiet Zhao Feis fingeravtrykk på kniven, og blodspor etter ham og henne. Foto: Gyula Sopronyi
ÅSTEDET: På Pernilles rom på dette gjestehuset i Budapest ble den norske studenten drept. Her fant politiet Zhao Feis fingeravtrykk på kniven, og blodspor etter ham og henne. Foto: Gyula Sopronyi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er snart fire år siden den norske studenten Pernille Thronsen (21) ble drept med kniv i Ungarns hovedstad Budapest. Nå skal saken endelig opp for kinesisk rett.

Saken mot Zhao Fei (30), som er tiltalt for å ha drept den norske studenten, er berammet til førstkommende fredag, melder VG.

Dagbladet får bekreftet at den kinesiske påtalemyndigheten sitter på en rekke bevis mot Pernilles ekskjæreste Zhao Fei. Han har sittet et år i varetekt, før han nå stilles for retten.

- Det sterkeste beviset er hans egen tilståelse. Det antas at han opprettholder den, men statsadvokaten var redd for at han vil trekke tilståelsen, så det var nødvendig å bygge opp alternative bevis. Det er både blodprøver og DNA. Det er noe av årsaken til at det har tatt lang tid, sier advokat Per Christian Nordtømme, bistandsadvokat i Norge for Pernilles mor, til Dagbladet.

Fingeravtrykk på kniven Zhao Fei har også vært undergitt to psykiatriske observasjoner, og er kjent tilregnelig.

- Hva var motivet?

- Han har forklart at hun ikke ville være kjæreste lenger, men bare gode venner. Det kunne ikke han akseptere. Derfor drepte han henne. Han ventet på henne med en kniv på hotellrommet da hun kom tilbake fra Norge. Han drepte henne, kastet PCen hennes i Donau og satte seg på første fly. Nå er han tiltalt for overlagt drap, sier Nordtømme.

- Hva er de sterkeste bevisene?

- Politiet har funnet hans fingeravtrykk på kniven, og blodspor etter ham og henne. Han skar også seg selv.

BERAMMET:  Det er snart fire år siden den norske studenten Pernille Thronsen (21) ble drept med kniv i Ungarns hovedstad Budapest. Nå skal saken endelig opp for kinesisk rett. Foto: Privat / NTB scanpix
BERAMMET: Det er snart fire år siden den norske studenten Pernille Thronsen (21) ble drept med kniv i Ungarns hovedstad Budapest. Nå skal saken endelig opp for kinesisk rett. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Det har vært en lang og krevende prosess, der Nordtømme nå roser både kinesiske og norske myndigheters håndtering av saken.

Måtte frafalle dødsstraff - Kinesiserne har opptrådt veldig, veldig proft. Det som har vært den store utfordringen i denne saken er å få en erklæring fra den kinesiske riksadvokaten, rettet mot den ungarske regjering, slik at kineserne frafaller bruk av dødsstraff. Ellers ville ikke ungarerne fristille bevismaterialet som de fant på åstedet, sier Nordtømme.

- Vi har holdt på i halvannet år med å få kineserne til å avgi en slik uttalelse. Da den kom synes ungarerne den var såpass tilfredsstillende at de friga bevismaterialet og oversatte det til kinesisk. Det har også en tilsvarende sak på New Zealand, og det danner seg et nå et mønster der Kina velger å frafalle dødsstraff i saker der deres borgere begår alvorlig kriminalitet i utlandet. Under hele prosessen har vi også fått veldig god hjelp fra UD, både ambassaden i Budapest og i Beijing, sier Nordtømme til Dagbladet.

- Ungarerne ville først ikke frigi bevis, men heller dømme Zhao Fei in absentia i Ungarn - etter at han hadde rømt. Det synes vi var en veldig lite tilfredsstillende prosedyre, det ville betydd at dommen ikke var rettskraftig i Kina og at han i praksis ville gått fri. Dermed kunne man bare ta tilflukt i et land med dødsstraff for å få immunitet, påpeker Nordtømme.

Overvåkingsbilder Pernille hadde vært hjemme på besøk før drapet skjedde, og hun snakket med ekskjæresten Zhao Fei (27) på telefon dagen før.

Klokka 0630 den 28. august 2010 tok hun flyet fra Gardermoen til Budapest for å komme i gang med veterinæsstudiene. Hun landet klokka 09, og klokka 09.40 fanget overvåkingskameraer opp at hun og Zhao Fei gikk inn på ungdomsherberget City Guesthouse Flora der hun bodde.

Klokka 1020 gikk Zhao Fei ut igjen. Da var Pernille drept med kniv. Hun ble funnet på rommet sitt dagen etter. Da hadde Zhao Fei allerede forlatt Ungarn med fly. Zhao meldte seg i september 2010 for kinesisk politi. Ifølge kinesiske myndigheter har han innrømmet drapet.

HAR TILSTÅTT: Zhao Fei (30), Pernille Thronsens ekskjæreste. Foto: Ungarsk politi / HO / Scanpix
HAR TILSTÅTT: Zhao Fei (30), Pernille Thronsens ekskjæreste. Foto: Ungarsk politi / HO / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer