Tiltalt for drapet på Toskas beste venn

En Oslo-mann (31) er tiltalt for å ha drept William Ellingsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ellingsen var kanskje David Aleksander Toskas beste venn, og navnet hans har gått som en rød tråd gjennom hele NOKAS-rettssaken. Flere av de tiltalte og en kvinnelig NOKAS-siktet var i Ellingsens begravelse. Politispanere overvåket hele høytideligheten, fotograferte og skrev ned navn på de sørgende.

Drapet på Ellingsen var grunnen til at NOKAS-ranerne hadde sørgebånd på armen under dødsranet. Etter det Dagbladet får opplyst, var Ellingsen en venn eller bekjent av flere av de NOKAS-tiltalte. I miljøet gikk han under navnet fikseren.

Fikk voldsalarm

Advokat Mona Høiness forsvarer 31-åringen. Hun sier til Dagbladet at klienten ble utstyrt med skuddsikker vest og voldsalarm, etter at han ble løslatt fra varetekt.

-  Han er veldig opptatt av sin sikkerhet, sier forsvareren.

Hun sier at klienten nekter straffskyld for drapet.

31-åringen frykter represalier, i likhet med flere av de NOKAS-tiltalte, som ikke våger å fortelle hvem som drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Etter at Toska etablerte seg i Stavanger-området før jul i 2003, fikk han på nyåret besøk av Ellingsen sammen med personer som i dag er tiltalt. Ellingsen skal også ha vært i dekkleilighetene Toska leide i Stavanger og Sandnes.

Dobbeltdrap

Ellingsen er koblet direkte til et pengelån, som skal ha brakt den såkalte skipperen, William Pettersen, inn i NOKAS-saken. Pettersen har forklart i retten at han i januar 2003 trengte penger etter et fengselsopphold for spritsmugling. Han kontaktet en tidligere fangekamerat. Denne mannen var løslatt, etter at han hadde sonet straff for dobbeltdrap. Han skjøt to personer i Oslo i 1991, kuttet opp likene med motorsag, og kjørte likdelene i sekker til en avfallsplass.

Dobbeltdrapsmannen inviterte Pettersen til Oslo. På en kafé traff han soningskameraten og en ukjent, som seinere viste seg å være Ellingsen. Pettersen fikk låne til sammen 35 000 kroner av Ellingsen. Pettersen fikk først kjennskap til långiverens navn, etter at Ellingsen var skutt 7. februar i 2004.

Ifølge Pettersen ble han minnet om det uoppgjorte lånet, da han lånte bort en bil, som politiet mener hentet ransutstyret i Stavanger 19. mai 2004. Pettersen var beviselig i Stavanger den dagen, men nekter for at han kjørte bilen.

Torpedofest

Ransvåpen og ransutstyr ble samme høst funnet på steder Pettersen disponerte i Drammen og Svelvik. Det er funnet DNA fra en rekke av de tiltalte på gjenstandene.

Det var på en såkalt torpedofest i fjor at Ellingsen ble skutt. Den nå drapstiltalte 31-åringen fikk rundjuling, fordi han i kokainrus ble for kjepphøy for flere festdeltakere.

31-åringen besvimte, men tok seg etter hvert hjem, hentet et våpen, kom tilbake og skjøt William Ellingsen.En Oslo-mann er tiltalt for legemsbeskadigelse mot 31-åringen.

MISTET VENN: David Toska.
GODE VENNER: William Ellingsen.
NEKTER: Mona Høiness, advokat.