Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for drapsforsøk på åtte

Kato Air-kapreren ville styrte flyet og drepe alle om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen som er tatt ut mot den avviste asylsøkeren som forsøkte å styrte et fly fra Kato Air i september, er svært omfattende.

Statsadvokaten i Nordland har i samråd med Riksadvokaten tiltalt den 33 år gamle mannen etter tre ulike bestemmelser i straffeloven. Han er tiltalt etter den såkalte kaprerbestemmelsen, mordbrannparagrafen og for å ha forsøkt å drepe hver og en av de åtte øvrige menneskene om bord i flyet.

- Tiltalen er bred for å dekke opp alle aspekter ved denne straffbare handlingen. Det er en svært alvorlig sak, som bør møtes på en markert måte, sier førstestatsadvokat i Nordland, Geir Fornebo, til NTB.

Høy strafferamme

Alle de tre bestemmelsene i straffeloven som asylsøkeren er tiltalt etter har en øvre strafferamme på 21 års fengsel. I tiltalen er det anført at straffelovens paragraf 62, som skjerper straffen når det er flere punkter i tiltalen, kommer til anvendelse.

Rettssaken mot 33-åringen starter i Salten tingrett 28. februar. Det er satt av en uke til behandlingen. På slutten av uken, under aktors prosedyre, vil det bli klart hvilken straffepåstand påtalemakten legger ned.

Fem av de seks passasjerene møter med bistandsadvokat. Det gjør også kaptein Stein Magne Lian og styrmann Kristian Markus Andresen.

Nære på

image: Tiltalt for drapsforsøk på åtte

De to pilotene og passasjerene om bord i Kato Air-flyet på vei fra Narvik til Bodø havnet bare en hårsbredd fra døden den 29. september i fjor.

Den algeriske asylsøkeren, med endelig avslag på sin asylsøknad, hadde smuglet med seg en øks om bord flyet. Under innflygingen til Bodø, i 5.000 fots høyde, gikk han ifølge tiltalen til angrep på både kaptein og styrmann med øksa.

Han slo dem flere ganger i hodet, og tok etterpå tak i stikka til flyet slik at det gikk i tilnærmet stup mot bakken. Først cirka 50 meter over bakken klarte flygerne å gjenvinne kontrollen.

Da hadde to passasjerer grepet inn og trukket 33-åringen vekk fra pilotene.

Erstatning

Advokat Øyvind Johnsen, som representerer fem av passasjerene, sier til NTB at han har lagt ned påstand om oppreisningserstatning for sine klienter. Det er ennå ikke tatt stilling til hvilket beløp de kommer til å kreve.

- Dette var en ekstraordinær traumatisk opplevelse. Utfallet kunne lett blitt annerledes, og hendelsen har vært en stor belastning, sier Johnsen til NTB.

(NTB)<<

SEKUNDER FRA DØDEN:</B> De to pilotene og de seks passasjerene på Kato Air-flyet var sekunder unna å dø. Asylsøkeren ville styrte flyet.
DRAPSVÅPEN:</B> Asylsøkeren fra Algerie hadde med seg denne øksa om bord på flyet. Da flyet var i lufta, gikk han berserk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media