Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for falsk anklage

LILLESTRØM (Dagbladet): Synøve Pedersen (21) er et farlig vitne for storesøster Kristin Kirkemo Haukeland. I går knyttet hun gjennom sin forklaring søsteren tett opp til trippeldrapet. Det skjedde uten at Kristins forsvarere var kjent med at Synøve selv er tiltalt for falsk voldtektsanklage mot en polititjenestemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21-åringen skal møte for Oslo tingrett i mars.

Advokat Johnny Veum, medforsvarer for Kristin, sier at han og kollega Tor Kjærvik vurderer å innkalle Pedersen på nytt som vitne i lagmannsretten.

Det sentrale spørsmålet for forsvarerne er Synøves troverdighet i forhold til Kristins forklaring.

- Bakgrunnen for at hun eventuelt må møte som vitne en gang til, er tiltalen for falsk anklage om voldtekt. Det er klart det hadde vært interessant for Kjærvik og meg å vite om denne tiltalen før hun møtte som vitne, sier Veum.

Ukjent for aktor

- Ifølge tiltalen har hun forklart seg uriktig om en polititjenestemann. Da har lillesøsteren, slik jeg ser det, det som trengs i seg for å forklare seg falskt om Kristin i lagmannsretten. Hvis aktoratet har vært kjent med denne tiltalen før Synøve Pedersen møtte i retten i går, burde de ha informert oss forsvarere om den, fortsetter advokat Veum.

Statsadvokat Jørn Sigurd Maurud sier at han var kjent med at det foregikk en etterforskning mot Pedersen, men at han ikke visste at det var tatt ut noen tiltale.

Han sier at han uansett ikke ville ha stilt spørsmål om saken til Pedersen.

- Saken som vi har her, dreier seg om noe helt annet. Og dessuten er det ganske rigide regler for bevisførsel om troverdighet, sier Jørn Sigurd Maurud.

Synøves forsvarer, advokat Truls Dramer, sier til Dagbladet at klienten nekter straffskyld, og at hun fastholder sin versjon av hendelsesforløpet den aktuelle natta i mai i fjor.

- For øvrig vil jeg ikke kommentere saken, sier han.

Advokat John Chr. Elden, som representerer polititjenestemannen, sier til Dagbladet at han vil fremme et erstatningskrav mot Synøve Pedersen, når saken kommer for retten.

- Politimannen har allerede fått 20000 kroner i oppreisning av staten for urettmessig straffeforfølgning, sier Elden.

Synøve Pedersen knyttet søsteren Kristin opp til trippeldrapet i går. Hun sa at Kristin søndagen etter trippeldrapet sa «Det er meg, det er meg som er nyhetene», da lillesøsteren tok opp drapene.

Lei seg

Pedersen er avhørt tre ganger i trippeldrapssaken. Først i det andre avhøret nevnte hun dette.

- Først torde jeg ikke å si det, men så sa jeg det likevel, forklarte Pedersen.

- Var du på det tidspunktet kjent med at Kristin hadde pratet Veronica inn i saken? spurte aktor.

- Det husker jeg ikke, sa Synøve Pedersen, som så la til at hun var blitt lei seg da hun hørte at Kristin hadde snakket Veronica og Per inn i saken.

I det siste avhøret nevnte hun ikke den aktuelle episoden. I går kunne hun ikke forklare hvorfor. Synøve hevdet også at en lensmannsbetjent ved Sørum lensmannskontor under avhør hadde forsøkt å presse henne til å si at Per og Veronica sto bak drapene.

Lojalitetskonflikt

Synøve Pedersen vitnet i går om en familie sønderrevet av trippeldrapssaken. Hun føler at hun er i en skikkelig lojalitetskonflikt mellom sine to storesøstre, Veronica og Kristin.

Søstrenes forklaringer er så ulike at minst en av dem nødvendigvis må lyve i trippeldrapssaken.

- Det føles som om det ikke går an å ha kontakt med begge to, sa Pedersen.

Hun forklarte videre at hun hadde besøkt Veronica en gang i fengselet, men ikke Kristin.

Lillesøster Kirkemo sa at hun forsøkte å være nøytral i saken, og at hun hadde et inderlig ønske om at begge søstrene skulle bli frifunnet.

Synøve nektet kategorisk for at hun har hatt den berømmelige Orderud-sokken på seg noen gang.

Noen av hennes venninner har fortalt at de har sett henne med sokken på.

HARDT Å VITNE: Synøve Pedersen forsøkte å skjule ansiktet sitt, og vendte seg bort fra kameralinsene, da hun skulle vitne i Orderud-saken i går.
Hele Norges coronakart