Tiltalt for forsettlig drap på Einar Opsahl

Noppadol Wanthapirom (30) nekter ennå nye avhør om Bislett-drapet.

TILTALT: Noppadal Wantaphirom skjøt Einar Opsahl i hodet fra kloss hold, mener statsadvokaten.
TILTALT: Noppadal Wantaphirom skjøt Einar Opsahl i hodet fra kloss hold, mener statsadvokaten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30 år gamle Noppadol Wanthaphirom er nå tiltalt for forsettlig drap på  Einar Opsahl (35) på Bislett i Oslo 18. juni i fjor.

Ifølge tiltalen skjøt den kriminelle mannen Opsahl i hodet.

I tillegg til drapet er Wanthaphirom tiltalt for grov narkotikaforbrytelse etter at spanerne som stormet tilholdsstedet hans fant nærmere ti kilo hasj og flere hundre gram kokain og tabletter.

Nekter straffskyld Tiltalen ble klar på fredag og er nå forkynt for 30-åringen. Han har i flere måneder nektet nye avhør med politiet, og det er ikke planlagt avhør før hovedforhandlingen, som trolig vil bli berammet i høst.

- Han nekter straffskyld. Vi mener etterforskningen har vært ensidig og har klare mangler, sier mannens forsvarer, advokat Morten Engesbak, til Dagbladet i dag.

Han opplyser at advokatene har begjært etterforskningsskritt som politiet så langt ikke har etterkommet, men han vil ikke gå inn på detaljer i etterforskningen før rettssaken.

Lette etter taxi Einar Opsahl var sammen med venner på vei fra en fest til fots da de i 01-tida natt til lørdag 18. juni i fjor oppsøkte det de trodde var en piratdrosje i Pilestredet, like ved Bislett stadion.

35-åringen åpnet døra på bilen, noe som skal ha utløst en voldsom krangel der en mann plutselig kom til, rettet et våpen mot Opsahl og skjøt ham fra kloss hold.

Fant blod på bukse Wanthaphirom ble pågrepet tre dager etter drapet. Formelt var han siktet i en narkosak, men det ble tidlig klart at politiet knyttet den mange ganger straffedømte mannen til det uforståelige drapet.

Politiet jobbet i lang tid med å kartlegge siktedes bevegelser, og mener flere ting peker mot ham som den som løsnet det dødelige skuddet. I år ble det kjent at tekniske etterforskere også hadde funnet en liten flekk med blod fra Einar Opsahl på ei bukse som knyttes til Wanthaphirom.

Innledningsvis hevdet han at han var på karaoke på utstedet Bør & Børsen på Grünerløkka på drapstidspunktet, men politiet har bilder fra et overvåkningskamera som de mener viser at Wanthaphirom i virkeligheten kom til stedet kort tid etter drapet.

- Siktedes forklaring samsvarer ikke med noe som helst i det øvrige bevisbildet i saken, har politiadvokat Schløsser Møller tidligere sagt til Dagbladet.

Tatt med våpen flere ganger Noppadol Wanthaphirom, som har bakgrunn fra Thailand, regnes av politiet som en sentral skikkelse i det asiatiske kriminelle miljøet i Oslo.

I gjengmiljøene i Oslo er han bedre kjent som «Josuf», en antatt narkohandler med tilgang på skytevåpen som i perioder har blitt oppfattet som ustabil av kriminelle og politiet fordi han har vært ruset på tabletter.

Han er tidligere domfelt minst ni ganger,  blant annet for narkotikaforbrytelser, ran, utpressing, heleri, en rekke brudd på våpenloven, ruskjøring og vold mot politiet.

Da han ble pågrepet i bil i 2005 hadde han en kaliber 22 pistol gjemt i ei PC-veske i bilen.

I 2007 brukte han jevnlig både amfetamin, kokain, hasj, rohyphnol og valium, ifølge en dom. Han har kjørt rundt med pistol i bilen,og har fått beslaglagt blant annet en maskinpistol under ransaking av boliger. Flere ganger har han tydd til mer eller mindre umotivert vold.

DREPT: Einar Opsahl ble bare 35 år gammel. Foto: Benjamin A. Ward
DREPT: Einar Opsahl ble bare 35 år gammel. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

«Tiltalte erkjenner at han sparket fornærmede i ansiktet fordi han ikke ville kjøre ham til byen. (...) Uten forvarsel slo tiltalte fornærmede i ansiktet med den hånden han holdt kniven i», skrev Oslo tingrett i en dom fra 2009.

«Retten har lagt vekt på at det dreier seg om et hardt og målrettet slag i hodet med den følge at fornærmede falt, og deretter påfølgende sparking i hodet og overkroppen», heter det om medvirkning til en annen voldsepisode, i 2007.

Politiet mener at han i mange år har tjent penger på kriminalitet, og tidvis hatt et mistenkelig høyt forbruk.

«Husk at vi egentlig ikke har inntekter, men vi lever som millionærer», skrev han til kjæresten i et brev som ble framlagt i retten i 2008.

«Josuf» skal ha kontakter blant annet i toppen av B-gjengen, den vietnamesiske gruppen Red Dragon, østeuropeiske kriminelle og kjente narkosmuglere.

Etter at han ble pågrepet under drapsetterforskningen - med en revolver og ti kilo hasj liggende i en bag i samme rom - har han forklart at han var i ferd med å få livet på rett kjøl.

Wanthapirom skal de siste ukene før pågripelsen ha hjulpet familien med planleggingen av en ny thairestaurant, der han selv skulle få jobb som kokk. Med bistand fra familien hadde han også skaffet seg bolig og hevder han har sluttet med rusmidler.

- Mannen har skikket seg, og gir uttrykk for at han har lagt kriminaliteten på hylla, sa advokat Morten Engesbak i fjor høst.