Tiltalt for grov mordbrann

I dag startet Sveriges største rettssak gjennom tidene. Fire ungdommer står tiltalt for diskotekbrannen i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

63 unge mennesker døde og 213 ble skadd i brannen som sjokkerte langt utenfor Skandinavias grenser. De fire unge mennene på 19 og 21 år som nå er tiltalt for å stå bak brannen, tiet i ett år. De mistet flere av sine venner i den tragiske brannen. Nå har en av dem tilstått å ha tent på noen stoler i diskoteklokalet. Men ingen av de fire erkjenner straffeskyld etter tiltalen.

- De startet brannen sammen og i enighet og bør dømmes for grov mordbrann, sa hovedaktor Ulf Norén i sin innledning i dag ifølge Aftonbladet.

Slekt, venner og bekjente av brannofrene strømmet til tilhørerbenken i dag. Alle vil ha et svar. De ønsker å se de tiltalte i øynene. Det får de ikke.

Vil hindre hat

Tilhørerne må nemlig følge utviklingen i rettssalen via storskjerm i to egne lokaler: Den ene salen har plass til 580 tilhørere, i den andre sitter rundt 100 journalister.

Talsmannen for brannofrenes interesseogranisasjon Leo Papini (66) mistet sin datter Moa (15) i diskotekbrannen. Papini holder seg hjemme i protest mot at ofrene og deres pårørende stenges ute fra selve rettssalen.

- Vi må få se dem i øynene. Vi må få konstatere at også de er mennesker av kjøtt og blod. Føler guttene anger? Føler de med alle dem som mistet sine nære og kjære? tenker han om de fire tiltalte.

- Det er så mange spørsmål vi ikke kan få besvart via tv-skjermer i et helt annet lokale, sier Papini, som har to sønner i tillegg til datteren han mistet.

- For guttenes skyld, for å kunne svare på deres spørsmål, må jeg og alle andre sørgende få møte de mistenktes øyne. Kanskje mest for å hindre at hat oppstår, sier Leo Papini.

13 språk

Alt som sies i retten simultantolkes til rundt 13 språk. Lokale tv- og radiostasjoner har sendinger fra rettssaken på 10 språk.

Rundt 500 mennesker er direkte innbladet i rettssaken: de omkomnes pårørende, de skadde og deres familier. Marerittet som startet på Halloween-festen i lokalene til den makedonske foreningen like før midnatt 29. oktober 1998, er på langt nær over. En ny runde har begynt.

Rettssaken ventes å vare til 18. mai.

DISKOTEKBRANNEN: 63 døde og 213 ble skadd i brannen i Gøteborg. Nå er fire unge menn tiltalt for å ha tent på.