Tiltalt for kidnapping

Foreldrene til Nadia (18) ble i går tiltalt for å ha bortført datteren med vold. Datteren ble kidnappet i Oslo og ført til Marokko i fjor høst. Nå risikerer foreldrene inntil 15 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Bjørn Rudgjord ved Oslo statsadvokatembete valgte etter nøye vurdering å henlegge saken mot Nadias mindreårige bror, som også var siktet for å ha vært med på kidnappingen.

Foreldrene er tiltalt etter straffelovens bestemmelse om frihetsberøvelse. Blir de funnet skyldige etter tiltalen, risikerer de inntil 15 års fengsel - og minimum ett års fengsel.

Bortført

Etter å ha havnet i konflikt med sine muslimske foreldre rømte Nadia hjemmefra på forsommeren 1997. Overtalt av en sosialarbeider lot Nadia seg lokke til å flytte hjem igjen.

Kort tid etter blusset konflikten opp mellom Nadia og hennes religiøse foreldre. Nadia ønsket å leve som en vanlig norsk ungjente.

Søndag 31. august i fjor skal Nadia ha blitt påført håndjern i foreldrenes hjem på Oslos østkant. Hun skal ha blitt slått, truet med kniv, dopet ned og ført ut i en varebil.

Deretter ble hun kjørt fra Norge, over Svinesund, nedover svenskekysten, så inn i Danmark via ferjeforbindelsen Helsingborg- Helsingør.

Turen fortsatte tvers gjennom Europa, via Tyskland til Sør-Spania, hvor de reiste med ferje til Tanger i Marokko før de kjørte de siste milene til familiens hjemby Nador, like ved grensa til Algerie.

I Nador skulle Nadia giftes bort til en mann hun aldri tidligere hadde møtt.

Holdt fanget

I et bolighus tilhørende familien til den 18-årige oslojenta ble hun holdt fanget fram til lørdag 4. oktober.

Flaks og tilfeldigheter førte til at Nadia etter snaue to uker i fangenskap fikk tilgang til telefon. Via denne kom hun i kontakt med venner i Norge. De varslet politiet.

Politiet i Oslo tok inn Nadias yngre bror til politiavhør, gjennomførte husransakelse og fikk stoppet trygdeutbetalingene til Nadias uføretrygdede far. Samtidig var ambassadør Arne B. Hønningstad i løpende kontakt med Nadias familie.

Hønningstad ble æreskjelt på det groveste av Nadias far.

Ambassadøren holdt hodet kaldt og gjorde det klart for familien at bortføringen ville få dramatiske konsekvenser.

Samtidig ble passet til Nadias yngre bror beslaglagt.

Etter at den unge jenta kom hjem med fly - for øvrig helt overraskende for både Utenriksdepartementet og politiet - ble hun utskjelt av en sosialarbeider.

Den kvinnelige sosialarbeideren kom også med flere krasse angrep mot norske myndigheter og media. Påstanden var blant annet at Nadia aldri hadde vært kidnappet og at alt dreide seg om en misforståelse.

Bare noen dager etter at Nadia kom hjem til Norge søndag 5. oktober, ble et større hjelpeapparat iverksatt for å hjelpe den unge jenta.

Krasse reaksjoner

Ledelsen ved Grønland politistasjon klarte å skaffe henne en leilighet, og har fulgt henne nøye opp.

Dagbladet er kjent med at det fra et spesielt innvandrermiljø i Oslo skal ha vært krasse reaksjoner mot Nadia og hennes kamp for å unngå å bli tvangsgiftet med en mann hun aldri tidligere hadde møtt .

I en periode var det iverksatt sikkerhetstiltak rundt den 18 år gamle jenta.

Kontakten mellom Nadia og foreldrene har vært periodisk etter dramaet.

Etter hva Dagbladet får opplyst har hun ved enkelte anledninger hatt kontakt med sin mor. Forholdet til faren og broren skal være meget komplisert.