Tiltalt for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven

Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum organiserte Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria.

TILTALT: Tidligere orlogskaptein i Forsvarets logistikkopperasjon, Bjørn Stavrum, er nå tiltalt for en rekke forhold. De alvorligste er knyttet til hans funkjson som saksbehandler for Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria. Her er han på vei ut fra Stortingets høring om saken 26. november i fjor.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILTALT: Tidligere orlogskaptein i Forsvarets logistikkopperasjon, Bjørn Stavrum, er nå tiltalt for en rekke forhold. De alvorligste er knyttet til hans funkjson som saksbehandler for Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria. Her er han på vei ut fra Stortingets høring om saken 26. november i fjor.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en serie artikler siden juni 2014 har Dagbladet avslørt hvordan Forsvaret solgte sju marinefartøy til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo i Nigeria.

Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til et britisk selskap, men nå er orlogskaptein Bjørn Stavrum tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen. Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert. Ved å forlede UD til å tro at båtene skulle til Storbritannia, fikk han UD til å konkludere med at eksportlisens ikke var nødvendig. All eksport av våpen og militært utstyr til konfliktområder, eller land der krig truer krever lisens. Hadde UD visst at båtene skulle til Nigeria, hadde det trolig ikke blitt gitt lisens.

Forsvarets reelle kunde var selskapet Global West Vessel Spesialists, et selskap som kontrolleres av krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Den tidligere krigsherren er nå etterlyst for korrupsjon og blir jaktet i Niger-deltaet av nigerianske spesialstyrker. Båtene han kjøpte fra Norge er nå i arrest hos myndighetene.

Forsvarsrotet for dummies

Økokrim mener å kunne bevise korrupte forbindelser mellom Stavrum og det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i salget til Nigeria.

I følge tiltalen gjorde det britiske selskapet to innbetalinger på til sammen 1,3 millioner kroner rett inn på Stavrums bankkonto.

Dagbladet er kjent med at Stavrum har forklart at innbetalingene er et lån han fikk av CAS Global etter å ha fortalt dem om sine økonomiske problemer.

- Det er retten som skal ta stilling til om overføringene er å anse som et lån eller ikke. Tiltalen bygger på at det ikke var realiteten. Det betyr at vi mener vi kan bevise dette. Men det kan være korrupsjon uansett om det anses som et lån eller en betaling, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim til Dagbladet.

I tillegg til dette fikk Stavrum ifølge Økokrim ytterligere 55 620 kroner ut av salget av seks missil-torpedobåter (MTB-er) til Nigeria. Seks såkalte «slipp-krybber» som båtene hadde stått lagret på under oppgradering på et verft, ble solgt til en skraphandler. Oppgjøret for de seks slipp-krybbene, 55 620 kroner, gikk i følge Økokrim rett inn på Stavrums konto.

Økonomisk utroskap

Disse to forholdene gjør at han nå er tiltalt for grov korrupsjon. Men Stavrum er også tiltalt for grov økonomisk utroskap. Grunnlaget for dette er at han sørget for at Forsvaret tok regninga for oppgradering og ombygging av seks MTB-er for til sammen 2,7 millioner kroner. Etter at båtene var blitt solgt, ble de bygget om og malt etter spesifikasjoner fra de nigerianske kjøperne. De ble malt i blåfargen til det nigerianske kystverket Nimasa, de ble gjort lavere, for å kunne gå under bruer i Niger-deltaet og de fikk påmontert noe verftet i Stortingets høring omtalte som «gangstercap» - et tak på styrhuset med en slags brem foran.

<b>I NIGERIA:</b> Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, drev den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Etter det Dagbladet kjenner til er båtene nå i arrest hos nigerianske myndigheter. Foto: Privat.
<b>I NIGERIA:</b> Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, drev den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Etter det Dagbladet kjenner til er båtene nå i arrest hos nigerianske myndigheter. Foto: Privat. Vis mer

- Tiltalen bygger på at regningen var Forsvaret uvedkommende. Dette var noe CAS skulle ha betalt. Tiltalen bygger på at dette var noe av motytelsen for de pengene han mottok i korrupsjonen, sier Stanghelle.

Saken har vært etterforsket av Økokrim i samarbeid med politiet i London. I Storbrittania er også CAS Global under etterforsking. To sentrale medarbeidere der er siktet for grov korrupsjon.

Beklager

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gjennomført to høringer om salgene av marinefartøy og flere andre salg av brukt forsvarsutstyr som Dagbladet har avslørt. Stavrum stilte selv under den andre høringen, for å gi sin forklaring. Han var da helt klar på at han selv har begått feil.

- Jeg er ikke ute etter hevn

- Fra min side er ikke dette et forsøk på å renvaske meg selv. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg. Jeg har gjort noen vurderinger som ikke har vært helt heldige, og dette beklager jeg sterkt. Jeg har dog aldri i mine 35 år i Forsvaret gjort noe som har vært ødeleggende eller negativt for min arbeidsgiver på noen måte, sa Stavrum til kontrollkomitéen.

Han ønsker ikke å uttale seg om tiltalen til Dagbladet.

- Både vi advokater og klienten er på ferie nå. Vi får sette oss grundig inn i tiltalen og grunnlaget for den når ferien er over. Vi vil da komme tilbake til hvordan han stiller seg til tiltalen, sier hans forsvarer Anders Brosveet.

Irritert Kolberg: Nigerianerne var på Haakonsvern, og dere skjønte ingenting?

Underslag

Dagbladet omtalte i august hvordan Stavrum har benyttet både en RIB til over 650 000 kroner og en ATV til over 100 000 kroner på sin egen hytte. Nå er han tiltalt for underslag av disse to gjenstandene.

Stavrum ba selgeren av båten om å splitte opp regningen i fem mindre beløp. Da de ble godkjent av Forsvaret var de kun merket «overtakelse av brukt materiell».

I tillegg er han tiltalt for underslag av en stor dieseldrevet flisekutter til snaut 200 000 kroner som han i en lang periode hadde stående på hytta. Båten, ATVen og fliskutteren var kjøpt inn av Forsvaret men ble brukt av Stavrum privat. Alt dette utstyret har Stavrum nå levert tilbake til Forsvaret.

Eldegard til Søreide: - Hvordan kunne båtene havne hos paramilitære i Nigeria?

Propelltyveri

I tiltalen er det også et helt nytt forhold, som ikke tidligere har vært omtalt i Dagbladet. I juli 2014 sørget han ifølge Økokrim for at en propell og en aksling fra fregatten KNM Narvik ble borttatt fra området til Horten Industripark. Propellen og akslingen solgte Stavrum for 148 010 kroner privat.

KNM Narvik er nå et museums-skip og en del av marinemuseet i Horten.

Stanghelle i Økokrim understreker:

- Når vi tar ut tiltale så betyr det at påtalemyndigheten mened de kan bevise utover enhver rimelig tvil det faktum som tiltalen bygger på. Men det er viktig å understreke at det er retten som skal ta endelig stilling til dette.

Forsvarssalgene:

 • Dagbladet har i en rekke artikler siden juni 2014 avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret.
 • En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.
 • Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.
 • Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. Forsvarsdepartementet ba først Forsvaret om å fortsette å handle med mannen som nå blitt ilagt en bot av PST for å bryte FNs embagro.
 • 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.
 • Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.
 • Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.
 • Stortingets kontrollkomité holdt høring om saken 30. april og 26. og 27. november i fjor.
 • Kontrollkomiteens innstilling konkluderte med knallhard kritikk av Forsvaret og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
 • Tirsdag 26. april skulle Stortinget behandlet innstillingen, men debatten i plenum ble avlyst da Søreide presenterte en ny revisjonsrapport om saken én arbeidsdag tidligere.
 • 20. mai leverte kontrollkomiteen sin tilleggsinnstilling der de kritiserer Søreide for sommel og ber Riksrevisjonen granske salget av jagerflyene.
 • 26 mai ble saken behandlet i Stortinget i plenum. Der måtte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på nytt tåle sterk kritikk for etatens håndtering av salgene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer