Tiltalt for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven

Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum organiserte Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria.

TILTALT: Tidligere orlogskaptein i Forsvarets logistikkopperasjon, Bjørn Stavrum, er nå tiltalt for en rekke forhold. De alvorligste er knyttet til hans funkjson som saksbehandler for Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria. Her er han på vei ut fra Stortingets høring om saken 26. november i fjor.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILTALT: Tidligere orlogskaptein i Forsvarets logistikkopperasjon, Bjørn Stavrum, er nå tiltalt for en rekke forhold. De alvorligste er knyttet til hans funkjson som saksbehandler for Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria. Her er han på vei ut fra Stortingets høring om saken 26. november i fjor.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en serie artikler siden juni 2014 har Dagbladet avslørt hvordan Forsvaret solgte sju marinefartøy til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo i Nigeria.

Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til et britisk selskap, men nå er orlogskaptein Bjørn Stavrum tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen. Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert. Ved å forlede UD til å tro at båtene skulle til Storbritannia, fikk han UD til å konkludere med at eksportlisens ikke var nødvendig. All eksport av våpen og militært utstyr til konfliktområder, eller land der krig truer krever lisens. Hadde UD visst at båtene skulle til Nigeria, hadde det trolig ikke blitt gitt lisens.

Forsvarets reelle kunde var selskapet Global West Vessel Spesialists, et selskap som kontrolleres av krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Den tidligere krigsherren er nå etterlyst for korrupsjon og blir jaktet i Niger-deltaet av nigerianske spesialstyrker. Båtene han kjøpte fra Norge er nå i arrest hos myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer