ANKLAGET FOR MASSEVOLDTEKT: Den fryktede Mai Mai-militslederen Ntabo Ntaberi Sheka anklages for å ha beordret massevoldtekt av minst 387 kvinner. Likevel deltok han på et valgkampmøte mens politi og militære stod og så på. Human Rights Watch mener Shekas deltagelse i valget er et godt bilde på det store mylderet av problemer DR Kongo står overfor når kongoleserne går til valgurnene mandag. Foto: AFP / Scanpix
ANKLAGET FOR MASSEVOLDTEKT: Den fryktede Mai Mai-militslederen Ntabo Ntaberi Sheka anklages for å ha beordret massevoldtekt av minst 387 kvinner. Likevel deltok han på et valgkampmøte mens politi og militære stod og så på. Human Rights Watch mener Shekas deltagelse i valget er et godt bilde på det store mylderet av problemer DR Kongo står overfor når kongoleserne går til valgurnene mandag. Foto: AFP / ScanpixVis mer

Tiltalt for massevoldtekt - drev valgkamp foran politi og militære

- Om noen prøver å arrestere meg, vil alle disse menneskene slå tilbake, sier den anklagede militslederen Sheka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag  er det valg i den Demokratiske Republikken Kongo. Da går kongoleserne til valgurnene for andre gang siden selvstendigheten fra Belgia i 1960. Presidentvalget blir sett på som en demokratiseringstest etter to brutale kriger som kan ha kostet så mange som fem millioner mennesker livet.

Den fryktede Mai Mai-militslederen Ntabo Ntaberi Sheka anklages for å ha beordret massevoldtekt av minst 387 kvinner. Likevel deltok han på et valgmøte i Walikale mens politi og militære stod og så på.

Valgkamp Militslederen Sheka driver valgkamp for å få en av de to plassene for distriktet Walikale i nasjonalforsamlingen. Men i en FN-rapport fra juli i år hevdes det at Sheka var en av de ansvarlige som stod bak dokumenterte voldtekter av minst 387 sivile.

At Mai Mai-kommandanten stiller til valg er betegnende for det politiske klimaet og de utfordringene det krigsherjede landet står overfor. I tillegg til at politiet og hæren stod å så på når han holdt sin apell i Walikale torsdag, skjedde det hele bare tre kilometer fra en av FNs (MONUSCO) fredsbevarende styrkers baser.

Sheka leder en fraksjon av Mai Mai-militsen, en væpnet gruppe som opererer i Nord-Kivu mot grensa til Rwanda. Ifølge nyhetskanalen al-Jazeera har Kongolesiske påtalemyndigheter utstedt arrestordre på kommandanten for forbrytelser mot menneskeheten. Massevoldtektene skal ha skjedd i minst 13 landsbyer i Walikale-distriktet mellom 30. juli og 2. august 2010.

Den avsidesliggende regionen i Nord-Kivu i det østlige Kongo, regnes som et viktig område å vinne under presidentvalget mandag. Regionen er kjent for betydelige gull- og diamantforekomster, og har i lang tid tiltrukket seg rivaliserende milits-grupper som konkurrerer om territorium.

- Jeg er politiker Ikledd blå militæruniform, solbriller og stråhatt, fortalte Sheka al-Jazeera at han ikke lenger er militær kommandant.

- Jeg er politiker og forsøker å ivareta folkets interesser. Om jeg er skyldig i disse voldtektsanklagene? Hvorfor er da alle disse menneskene her for å støtte meg? spurte han nyhetskanalens reporter.

TIL VALG: Kongos nåværende president Joseph Kabila. Foto: Gwen Duborthomieu / AFP / Scanpix
TIL VALG: Kongos nåværende president Joseph Kabila. Foto: Gwen Duborthomieu / AFP / Scanpix Vis mer

Menneskerettighetsgrupper har fordømt milits-lederens deltakelse i årets valg og har bedt om at han umiddelbart arresteres.

- Om noen prøver å arrestere meg, vil alle disse menneskene slå tilbake, sa Sheka.

- Opprørende - Det er opprørende at han bare kan gå inn i Walikale med politiet til stede og drive valgkamp med de anklagene han har rettet mot seg, sier Anneke van Woudenberg fra Human Rights Watch til nyhetskanalen.

Hun mener Shekas deltagelse i valget er et godt bilde på det store mylderet av problemer det enorme landet står overfor. Omfanget av vold og ustabilitet er fortsatt stort etter mange år med krig. Og dårlig infrastruktur har reist spørsmål om landet har kapasitet til å arrangere frie og rettferdige valg.

Et mislykket valg kan lett bli en katalysator for ytterligere vold i allerede voldsherjede Kongo. I tillegg ligger landet nederst på FNs utviklingsindeks (UNHDI) for 2011, som måler levestandard i forhold til en rekke parametre. Mer enn 70 prosent av landets befolkning lever i fattigdom og Kongo er rangert sist av 187 land som er kartlagt.

Kritisert favoritt 11 kandidater kjemper om presidentembetet, men nåværende president Joseph Kabila fra Folkepartiet for Gjenreisning og Demokrati (PPRD), forventes av mange å bli gjenvalgt.

Han største utfordrer er Etienne Tshiseki fra Unionen for Demokrati og Sosiale Framskritt (UDPS). Med tre tiår bak seg i kongolesisk politikk, ses han som Kabilas største utfordrer, sammen med Vital Kamerhe fra Unionen for den Kongolesiske Nasjon (UNC).

- Kabila er helt klart favoritten, han har statsapparatet og pengene til å drive valgkamp. Han har kjøpt opp populære artister og reiser rundt i helikopter for å sanke stemmer, sier Fafo-forsker Morten Bøås til Dagbladet.

Kabila har lenge blitt kritisert for manglende styring på det 2,3 millioner kvadratkilometer store landet, men kan likevel si at han har styrt over en relativt fredelig periode i landets nyere historie.

- Det blir spennende å se om han klarer å sanke like mye stemmer i øst som han gjorde i 2006, eller om opposisjonen tar denne delen av landet, sier Bøås.

- Kan bli katastrofalt Han mener den største faren ved det forestående valget, er om en av kandidatene skulle vinne med et lite flertall.

- Et land som Kongo er vanskelig å styre om man for eksempel bare har 20 prosent av stemmene bak seg, sier Bøås, og utdyper:

- Dét kan bli veldig stygt. Om Kabila vinner med et så lite mandat frykter jeg at opposisjonen vil mobilisere. Tshiseki har allerede uttalt at han er folkets presidentkandidat. Om han taper og velger å mobilisere store masser ut i gatene, frykter jeg at Kabila vil sende hæren på dem. Det kan bli katastrofalt, sier Bøås.

To drept Allerede før valget har konfliktnivået i det kongolesiske valget hevet seg. To personer skal i dag ha blitt drept i harde sammenstøt mellom ulike politiske grupperinger i hovedstaden Kinshasa, melder nyhetsbyrået Reuters.

Senere på dagen ble opposisjonenspolitiker Etienne Tshiseki nektet å holde et politisk møte for sine tilhengere, fordi politiet har lagt ned forbud mot valgmøter av frykt for mer bråk.

I de harde sammenstøtene brukte opprørspolitiet tåregass for å spre hundrevis av personer som barket sammen. Tilhengere av ulike partier kastet stein på hverandre, og det var noen få tilfeller av skyting, ifølge nyhetsbyrået.

VALGBRÅK: En tilhenger av Joseph Kabila ligger død igjen etter sammenstøt med tilhengere av opposisjonspolitiker Etienne Tshisekedi. 
Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble to personer drept i sammenstøt i den kongolesiske hovedstaden lørdag. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix
VALGBRÅK: En tilhenger av Joseph Kabila ligger død igjen etter sammenstøt med tilhengere av opposisjonspolitiker Etienne Tshisekedi. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble to personer drept i sammenstøt i den kongolesiske hovedstaden lørdag. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix Vis mer
SAMMENSTØT: Allerede før valget på mandag har konfliktnivået i den kongolesiske hovedstaden hevet seg. Her presses tilhengere av presidentkandidat Etienne Tshisekedi tilbake av kongolesisk militære i Kinshasa lørdag. To personer skal i dag ha blitt drept i harde sammenstøt mellom ulike politiske grupperinger i hovedstaden. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix
SAMMENSTØT: Allerede før valget på mandag har konfliktnivået i den kongolesiske hovedstaden hevet seg. Her presses tilhengere av presidentkandidat Etienne Tshisekedi tilbake av kongolesisk militære i Kinshasa lørdag. To personer skal i dag ha blitt drept i harde sammenstøt mellom ulike politiske grupperinger i hovedstaden. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix Vis mer