Tiltalt for milliard-bedrageri

BERGEN (Dagbladet): Økokrim har tatt ut en tiltalebeslutning mot finansmannen August Christian Mohr (50) for grove bedragerier, forsøk på bedragerier, underslag og heleri for godt over åtte milliarder kroner. Mohr nekter straffskyld for alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste av disse gigantsummene er funnet i forskjellige verdipapirer som kan knyttes til den norske forretningsmannen med adresse i Tuengen allé 8 i Oslo.

- Størstedelen av beløpene dreier seg om det Økokrim påstår er forsøk på bedrageri, men som min klient mener er fullt lovlig bankvirksomhet han har drevet, blant annet i USA. Økokrim mener det er mistenkelig når han har hatt befatning med store pengebeløp. Jeg er ikke sikker på at den tesen holder rettslig, sier forsvarsadvokat John Christian Elden.

Nesten 200 millioner kroner har konkret vært i Mohrs besittelse, eller på bankkonti han har disponert for egne selskaper. Økokrim mener Mohr har mottatt disse pengene i en hvitvaskingsoperasjon og at de stammer fra bedragerier eller underslag fra andre investorer.

- Falske dokumenter

Mohr er tiltalt for å ha forsøkt å få Den norske Bank til å diskontere to verdipapirer, angivelig utstedt av Standard Chartered Bank i Manila, som beløper seg til nesten sju milliarder kroner. Økokrim mener at papirene var falske. Det angivelige bedrageriforsøket ble avslørt av internkontrollen i banken.

Den fire sider lange tiltalebeslutningen inneholder også et punkt om at han skal ha utstedt verdipapirer som skulle brukes som sikkerhetsdokumenter for lån på 800 millioner kroner i SOL Bank i Spania.

Lang varetekt

Mohr er også tiltalt etter straffelovens paragraf 274 om å ha gitt uriktige eller villedende opplysninger til offentlig myndighet fordi han registrerte en aksjekapital på 130 millioner kroner fullt innbetalt for sitt selskap M. M. Aug. C. Mohr & Cie Holding AS ved foretaksregisteret i Brønnøysund.

Alle de straffbare forholdene skal ha skjedd i perioden fra 1996 og fram til i år.

August Christian Mohr har til sammen sittet varetektsfengslet i 24 uker, fordelt over to perioder. Nå er han løslatt, men har samtidig fått forbud mot å drive forretningsvirksomhet. Han har også måttet levere fra seg passet sitt.

I den samme saken er italieneren Carmelo Salvatore Firetto tiltalt for heleri av 3,6 millioner kroner fra en konto som Mohr disponerte i Finansbanken i Oslo. Økokrim mener dette også var penger som skulle hvitvaskes etter at de var bedratt eller underslått fra andre investorer.

Sakene mot de to tiltalte er berammet ved Oslo byrett til august neste år. Det er satt av 12 uker til rettsforhandlingene, men først skal det foretas rettslige bevisopptak i en lang rekke land.