Tiltalt for misbruk av barn i menneskehandel

Seks personer blir i dag ført inn i Bergen tingrett tiltalt for grov menneskehandel. Barn skal være utsatt for voldtekt og presset til tigging, tyveri og salg av falske gullvarer.

OMFATTENDE SAK:  Politiadvokat Rudolf Christoffersen har ledet etterforskningen.  Det er første gang det er tatt ut tiltale mot personer fra romfolket for misbruk av egne barn. Foto:  Leif Stang / Dagbladet
OMFATTENDE SAK: Politiadvokat Rudolf Christoffersen har ledet etterforskningen. Det er første gang det er tatt ut tiltale mot personer fra romfolket for misbruk av egne barn. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Etter en omfattende etterforskning i Norge, Sverige og Romania er statsadvokat Arild Oma og politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland klare for å starte straffesaken mot seks personer i Bergen tingrett.

Ei unge jente skal ha blitt giftet bort tre ganger fra hun var elleve år gammel. Påtalemyndigheten mener at fire unge jenter i alderen 13 til 17 år er blitt presset til å tigge, stjele og selge falske gullvarer i Sverige og Norge. Noen av jentene skal også være utsatt for voldtekt av medlemmer i egen familie.

Avklart av regjeringen Et samarbeid mellom Hordaland og Rogaland politidistrikt og svenske politimyndigheter har ført fram til straffesaken mot seks personer i alderen 20 til 46 år. Ettersom flere av de straffbare forholdene skal ha foregått i Sverige og Romania, måtte saken bli behandlet av Kongen i statsråd.

Regjeringen har avklart at norsk politi og påtalemyndighet har prioritert rett til å ta ut tiltaler og føre sakene for norsk rett. Det er blant annet begrunnet med at svært mye av bevismaterialet er sikret gjennom etterforskning i Hordaland og Rogaland.

130 vitner I alt 130 vitner er stevnet til rettsaken. Det er satt av 12 uker til rettsforhandlingene. Politiet mener at overgrep har skjedd i Norge, Sverige og Romania. Etterforskning har pågått i alle disse tre landene etter at to jenter ble pågrepet for butikktyveri i Bergen 13. oktober 2010. Seks voksne personer i det samme reisefølget ble pågrepet høsten 2010, og har blitt værende varetektsfengslet siden da.

Nekter straffskyld Alle de tiltalte har nektet straffskyld hver gang de er blitt framstilt for varetektsfengsling.
Etterforskningen har vært ledet av politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

I tiltalebeslutningen heter det at de tiltalte skal ha utnyttet personer til tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging. Handlingene ansees som grov menneskehandel fordi de som er blitt utsatt for handlingene var under 18 år.

Politiet mener at jentene er blitt presset til straffbare handlinger ved vold eller trusler, av deres avhengighet av de voksne, deres lave alder, analfabetisme, mangelfull skolegang og språkkunnskaper og mangel på penger til mat, returbilletter, stede å bo og manglende kjenneskap til hjelpeapparatet.