Tiltalt for økonomisnusk for 88 mill

Økokrim har tiltalt Grimstad-mannen Thor Kristen Tjøntveit for bedragerier og forsøk på bedragerier på mer enn 88 millioner kroner. Tjøntveit er på rømmen i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forretningsmannen, som siden september i fjor har vært etterlyst gjennom Interpol, er også tiltalt for grove regnskapsovertredelser. Økokrim mener at han har unndratt moms og forsøkt å unndra moms for over 40 millioner kroner fra 2000 og inntil høsten i fjor.

Tjøntveit er også tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på dette i forbindelse med flere lån fra firmaet Caterpillar Financial Services. Økokrim mener at han har bedratt selskapet for 34 millioner kroner ved å gi uriktige opplysninger om regnskapet.

I tillegg hadde han lånesøknader inne på 10 millioner kroner, og er tiltalt for forsøk på bedrageri for disse.

- Vi har etterlyst Tjøntveit gjennom Interpol og ellers gjort det som er mulig for å finne ham, men uten å lykkes. Men han har gjennom sin advokat hevdet at han akter å møte opp i retten. Han har gitt beskjed om at han har dratt utenlands for å unngå varetektsfengsling, sier statsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til NTB.

Saken er ennå ikke berammet i Oslo tingrett. Den tiltalte Grimstad-mannen har drevet Hesthagen gård i Grimstad og to aksjeselskaper i Oslo.

Norskamerikaneren Thor Tjøntveit forsøkte på begynnelsen av 90-tallet å overta flyselskapene Widerøe og Air Express. Han var også storaksjonær i flyselskapet Norving, som senere gikk konkurs. Han drev blant annet Wien Air Alaska, Nord Construction Scandinavia og TTA Thermoekspressen.

Han ble i 1993 etterforsket i Tyskland for grovt bedrageri av 270 millioner kroner. Sammen med sin tyske forretningspartner, Stephan Grzimek, skal Tjøntveit ha lånt pengene for å bygge en privat flyplass i nærheten av Halle. Ingen så senere noe til den planlagte flyplassen.

(NTB)