Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for overgrep mot 107 barn - saken kan bli utsatt

Fordi mannen har kronisk migrene, ifølge forsvareren.

RETTSSAK:  En 49 år gammel mann skal mandag svare for en svært omfattende tiltale for overgrep mot over hundre barn.

Men saken kan bli utsatt, fordi mannen har kronisk migrene, ifølge forsvareren. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RETTSSAK: En 49 år gammel mann skal mandag svare for en svært omfattende tiltale for overgrep mot over hundre barn. Men saken kan bli utsatt, fordi mannen har kronisk migrene, ifølge forsvareren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 49 år gammel mann skal mandag svare for en svært omfattende tiltale for overgrep mot over hundre barn.

Men saken kan bli utsatt, fordi mannen har kronisk migrene, ifølge forsvareren.

- Han har siden pågripelsen for 16 måneder siden lidd av blant annet kronisk migrene med hyppige anfall. Men han er innstilt på å møte i retten fra start. Ingen er tjent med at denne saken utsettes, sier advokat Per Espen Eid til NTB.

Han forsvarer den 49 år gamle mannen fra Oppland som er tiltalt for et voldsomt antall nettbaserte overgrep, samt for fysisk å ha forgrepet seg på tre mindreårige jenter. Tiltalen mot ham teller 28 sider og omfatter blant annet et svært stort antall forhold der mannen på chattetjenesten MSN Messenger har utgitt seg for å være mindreårig. På denne måten forledet han ifølge tiltalen de han var i kontakt med til å kle av seg og begå seksuelle handlinger med seg selv, andre barn og dyr foran nettkamera.

- Saken er alvorlig både i den forstand at den omfatter et ualminnelig høyt antall fornærmede, og at en del av postene isolert er alvorlige, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

Saken starter i Gjøvik tingrett mandag. Retten har satt av drøyt to måneder til hovedforhandlingen.

Over hundre ofre Tiltalen, som omfatter hele 225 punkter og 110 fornærmede - de aller fleste av dem jenter fra 9 til 15 år - er trolig en av de mest omfattende overgrepstiltalene som er behandlet i en norsk domstol.

Gjennom en årrekke, fram til politiet aksjonerte mot boligen hans i oktober 2014, skal mannen ha logget seg på Messenger med en rekke forskjellige identiteter og sagt at han var mindreårig, både gutt og jente. I samtalene med barna fikk han tilstrekkelig tillit til at de kledde av seg foran nettkamera og utførte seksuelle handlinger av forskjellig art.

I mange av tilfellene pågikk overgrepene gjentatte ganger i perioder over flere år. Spesielt varigheten har ført til at aktor legger til grunn at det foreligger såkalt «særdeles skjerpende omstendigheter». Hvis retten er enig, kommer det mest sannsynlig til å bety skjerpet straff hvis mannen blir funnet skyldig,

- Han har på de aller fleste postene gitt til kjenne at han kommer til å erkjenne straffskyld, sier Eid.

Påstand om 15 års forvaring Statsadvokat Jordet varsler at han trolig vil legge ned påstand om at mannen dømmes til forvaring i 15 år.

Da politiet aksjonerte for snart halvannet år siden, fant de store mengder data, som omfattet snaut 39.000 bilder og nesten 4.000 filmer som fremstiller barn seksuelt. En vesentlig del av materialet var filmer og bilder han hadde lagret fra chatteseansene med de fornærmede i saken.

Filmene utgjør til sammen 807 timer, 36 minutter og 49 sekunder med opptak.

En egen post i tiltalen omhandler misbruk av «stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold». To av de fornærmede jentene i saken er barn mannen kom i kontakt gjennom sitt arbeid. Ytterligere to fornærmede, som ifølge tiltalen ble utsatt for nettbaserte overgrep, var også barn han kom i kontakt med gjennom jobben.

Når det gjelder tiltaltes evne til å gjennomføre saken i den tilstanden han er i, understreker advokat Eid at «det foreligger en legeuttalelse med visse anbefalinger om hvordan han skal håndtere dette».

- Dette er ikke noe forsøk på å unndra seg, sier Eid. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media