Tiltalt for spritsmugling - igjen

I morgen er det duket for nok en rettssak mot Steinar Lundeby - som allerede er idømt historiens strengeste straff for spritsmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens han nå er tiltalt for å ha smuglet eller forsøkt å smugle knapt 600.000 liter ble han i lagmannsretten i fjor dømt for smugling av vel 500.000 liter til Norge.

Også Lundebys ett år eldre bror er tiltalt i denne saken der det ifølge påtalemyndigheten foreligger en rekke brudd på alkohollovgivningen, straffelov og toll-loven. Steinar Lundeby er også tiltalt for å ha forsøkt å hvitvaske 2,5 millioner britiske pund i Sveits i samarbeid med en polakk.

En tredjemann er tiltalt for å ha forsøkt å skaffe seg mellom 1.000 og 2.000 liter 96 prosent sprit for videresalg. Forsøket mislyktes fordi spriten ble beslaglagt av politiet.

De ca. 600.000 literne med 96 prosent sprit som brødrene Lundeby er tiltalt for å ha smuglet eller forsøkt å smugle inn i landet, stammer ifølge politiet hovedsakelig fra Spania. Smuglingen skal ha foregått fra september 2001 til og med august 2002. Det betyr at spritsmuglingen skal ha foregått mens Lundeby ventet å få dommen for spritsmugling i Indre Follo tingrett fra august i 2001 opp i lagmannsretten.

Dommen i lagmannsretten i februar i fjor betydde en økning i straffen fra åtte til ni års fengsel og en økning i det pådømte inndragningsbeløpet fra 25 til 50 millioner kroner. Denne dommen er anket til Høyesterett.

Ville lure spanjoler

I påvente av Høyesteretts behandling av anken må Lundeby altså til pers i en ny rettssak, der sakens alvor ser ut til å være helt på høyde med den saken han allerede er dømt for.

Det er politiets spesialavdeling Catch som står bak opprullingen av den siste spritsaken, og de har måttet tåle en god del «pepper» fra Lundebys forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt. Han mener at Catch har forsøkt å knytte Lundeby til motorsykkelklubben Hells Angels, våpensmugling og narkotikasalg for å blåse opp spritsaken overfor spansk politi og spanske myndigheter. I Spania oppfattes spritsmugling som en mer hverdagslig sak enn i Norge. I Spania betraktes denne geskjeften som en forseelse som på det meste kan gi tre måneders fengsel.

Klomsæt mener at norsk politi forsøkte å lure spansk politi til å tro at Lundeby var innblandet i kriminalitet som anses som mer alvorlig enn spritsmugling i Spania.

Telefonavlytting

Opplysningene om at Lundeby og hans organisasjon skulle være tilknyttet våpensmugling, narkosalg og Hells Angels ble lagt fram i en rettsanmodning fra norske til spanske myndigheter i 2002. Formålet med rettsanmodningen var å få spanske myndigheter til å etterforske Lundeby i Spania.

Etterforskningen i Spania førte til en lang rekke avlyttinger av Lundebys telefoner. Ifølge Lundebys spanske advokater, kan det være ulovlig å benytte telefonavlytting i spritsaker i Spania. Oslo tingrett har derfor oppnevnt en spansk jusprofessor som skal avgi en sakkyndig uttalelse om reglene for telefonavlytting i Spania under rettssaken i tingretten.

Klomsæt har krevd at rettssaken i Oslo må utsettes for å få i stand rettslige avhør av advokater, dommere og etterforskere som har vært innblandet i saken i Spania. Men Oslo tingrett har ifølge VG avvist begjæringen, og saken begynner derfor som planlagt onsdag 7. januar.

(NTB)