Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skåldet i hjel

Tiltalt for uaktsomt drap på Alf Johan

Helsesekretær i retten etter skåldingstragedien i Færder kommune. - Feil tiltale, ingen sak å sammenlikne med, sier forsvarer.

SKÅLDET I HJEL: Han beskrives som en glad person av de som sto han nær. Men han kunne ikke si fra i kritiske situasjoner. Foto: Privat. Vis mer

En kollega hadde vasket badekaret dagen før, skrudd opp termostaten mot makstemperatur 75 grader og ifølge Statens helsetilsyn trolig ikke stilt den tilbake til badetemperatur på 38,5 grader. Til låst knapp, såkalt skåldesperre.

Eller «usikker på om termostaten ble tilbakestilt», slik Statens helsetilsyn beskriver forløpet til tragedien på en omsorgsinstitusjon i Vestfold i fjor vinter.

HEIST OPP: Alf Johan ble heist opp fra senga og og sendt til badekaret i en heisanordning. Illustrasjonsfoto: V. Guldmann A/S.
HEIST OPP: Alf Johan ble heist opp fra senga og og sendt til badekaret i en heisanordning. Illustrasjonsfoto: V. Guldmann A/S. Vis mer

Søndag morgen 24. februar overtok den erfarne helsesekretæren omsorgen for den sterkt bevegelseshemmede og nesten språkløse beboeren og pasienten Alf Johan Halvorsen (51).

Hun startet med å tappe vann i badekaret uten å sjekke temperaturen. Blandebatteriet var delvis skjult av en korv med badeutstyr.

Så ble beboeren løftet opp med takheis fra senga i naborommet, styrt derfra med fjernkontroll via en skinne i taket inn på badet og senket i karet.

- Begynte å skrike

- Pasienten begynte å skrike på en uvanlig måte, beskriver Helsetilsynet i sakspapirene. De tre andre på vakt kom for å hjelpe. Alle fire på jobb hadde flere års erfaring.

Fire dager seinere døde Alf Johan på landets fremste brannskadeavdeling på Haukeland i Bergen med annengrads forbrenning over det meste av kroppen.

Badekaret var halvfullt da han ble senket i vann mellom 70 og 76 grader.

Den kommunale institusjonen hadde vært Alf Johans hjem i en årrekke.

Det er ikke fastslått nøyaktig hvor lang tid det gikk før han fikk varslet med lyder om at noe var ulidelig galt.

Statens helsetilsyn har avsluttet tilsynssaken mot helsesekretæren med en advarsel.

Hun har beholdt autorisasjonen og jobber i dag et annet sted for samme arbeidsgiver, Færder kommune.

Fengsel inntil seks år

Likevel må kvinnen i 30-årene, med fagutdanning og mangeårig autorisasjon som helsepersonell, møte i Vestfold tingrett denne tirsdagen. Hun er tiltalt for uaktsomt drap, straffelovens paragraf 281 - med strafferamme på seks års fengsel.

Både arbeidsgiver og ansatt var siktet av politiet for brudd på helsepersonelloven etter tragedien i Oserødmyra bofellesskap i nye Færder kommune (tidligere Nøtterøy og Tjøme).

Statens helsetilsyn har avsluttet tilsynssaker mot begge parter. Med advarsel til den ansatte, og for kommunens del at «den har iverksatt nødvendige tiltak», slik Helsetilsynet konkluderer.

Helsetilsynet påpekte en lang rekke punkter overfor kommunen, blant annet:

- Ikke punkt om å kjenne på badevannet, ikke risikoanalyse for bading/dusjing eller prosedyre for vask av badekar.

- Ikke definert hvem som hadde ansvarsvakt, lite førstehjelpsutstyr, ikke telefoner eller varslingsmuligheter mellom ansatte på jobb, dårlig dokumentasjon av opplæring.

Oppslag om å sjekke temperaturen på vannet ble hengt opp i alle leiligheter som strakstiltak.

- Forferdelig tragisk og trist

- Dette er noe som ikke skulle ha skjedd, en forferdelig tragisk og trist sak, sier den administrative sjefen i Færder, kommunedirektør Toril Eeg, til Dagbladet.

Hun avventer å uttale seg om realitetene fordi hun er innstevnet som vitne i rettssaken.

Statsadvokat Mari Gjersøe hos Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud, har tatt ut tiltalen og er aktor i straffesaken.

HER SKJEDDE DET: Oserødmyra bofellesskap har fem beboere i hver av institusjonens tre hus. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
HER SKJEDDE DET: Oserødmyra bofellesskap har fem beboere i hver av institusjonens tre hus. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

På spørsmål om hvorfor bare arbeidstaker er tiltalt når også arbeidsgiver Færder kommune var siktet i samme sak, svarer statsadvokaten:

- Det stilles andre krav til tiltale i en straffesak enn det gjør til tilsynssaker i helsevesenet. Henleggelse av saken mot Færder kommune er basert på strafferettslige bevis.

- Har påtalemyndigheten hatt andre saker å sammenlikne med?

- Tiltalen er en konkret vurdering av denne saken med bevismateriale, sier statsadvokat Mari Gjersøe til Dagbladet.

- FORFERDELIG TRAGISK OG TRIST: Kommunedirektør Toril Eeg i Færder kommune beskriver Alf Johan-saken som saken som aldri skulle skjedd. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
- FORFERDELIG TRAGISK OG TRIST: Kommunedirektør Toril Eeg i Færder kommune beskriver Alf Johan-saken som saken som aldri skulle skjedd. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Feil tiltale

Tiltaltes forsvarer, advokat Knut H. Strømme, sier dette blir en svært uvanlig straffesak.

- Jeg har ikke funnet noen sammenlignbar sak med en viss parallell der helsepersonell er tiltalt for uaktsomt drap. Tiltalen er feil, jeg vil ikke utdype mer rundt det før i hovedforhandlingene, sier advokat Strømme til Dagbladet.

Om hvordan kvinnen har det i dag, sier forsvareren:

- Hun gruer seg til rettssaken, har det vanskelig og er lei seg hver dag for det som har skjedd. Hun jobber fortsatt for Færder kommune.

Det gjør også lederen for institusjonen den fatale dagen i fjor vinter, nå i en ny enhet.

Politiet registrerte ikke synlig damp fra badekaret under rekonstruksjonen med 76 graders vann.

- Må ikke skje igjen

Advokat Christian Lundin er bistandsadvokat for Alf Johans pårørende, tre søstre.

En av søstrene skal forklare seg om broren og hans spesielle behov som vitne i rettssaken.

- Søstrene har mistet sin kjære bror. Saken er en tragedie for alle involverte. De pårørende har mange spørsmål om hvordan en slik tragisk ulykke kunne inntreffe. Det er viktig også for dem at noe slikt ikke skal igjen og ramme andre, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

KOMMER IKKE PÅ TILSVARENDE: Advokat Christian Lundin bistår de pårørende, Alf Johans tre søstre. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix.
KOMMER IKKE PÅ TILSVARENDE: Advokat Christian Lundin bistår de pårørende, Alf Johans tre søstre. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix. Vis mer

Han har representert søstrene og fulgt saken hele perioden etter dødsfallet, som Vestfold tingrett nå skal behandle som uaktsomt drap.

Unik rettssak

- Det er ikke mange uklare momenter om hva som faktisk skjedde, sier Lundin.

- Sakspapirene viser at det trolig ble gjort en feil av en annen medarbeider dagen før Alf Johan døde. Har du registrert noen reaksjon mot denne medarbeideren?

- Nei. Men det er ganske opplagt at denne saken gjelder den som var på jobb med Alf Johan dagen han ble alvorlig skadd.

- Har du som erfaren advokat og forsvarer noen straffesak å sammenligne med?

- Jeg kan på stående fot ikke komme på noen tilsvarende sak for retten med slikt forløp og slikt utfall i forholdet mellom helseansatt og pasient, sier de pårørendes bistandsadvokat Christian Lundin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!