Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nicolas Sarkozy

Tiltalt for ulovlig pengebruk under valgkampen, nå vil han klage på at han skal stilles for retten

«Det finnes en klar meningsforskjell.»

ULOVLIG PENGEBRUK: Nicolas Sarkozy, Frankrikes tidligere president, må i retten for det han gjorde i 2012. Foto: AFP PHOTO / POOL / CHARLES PLATIAU / NTB Scanpix
ULOVLIG PENGEBRUK: Nicolas Sarkozy, Frankrikes tidligere president, må i retten for det han gjorde i 2012. Foto: AFP PHOTO / POOL / CHARLES PLATIAU / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy kommer til å klage på at han skal stilles for retten, tiltalt for ulovlig pengebruk under valgkampen i 2012.

Det er Sarkozys advokat, Thierry Herzog, som tirsdag opplyste at Sarkozy vil anke dommerens avgjørelse, melder nyhetsbyrået DPA. Herzog argumenterer med at det kun er én dommer som har signert avgjørelsen, og han viser også til at det finnes en "klar meningsforskjell".

Påtalemyndigheten mener at Sarkozy brukte langt mer penger på å drive valgkamp enn hva han har lov til i henhold til fransk lov. 13 andre personer er også anklaget i saken.

Saken fortsetter under bildet.

TIDLIGERE PRESIDENT: Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO / POOL / Eric FEFERBERG / NTB Scanpix
TIDLIGERE PRESIDENT: Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO / POOL / Eric FEFERBERG / NTB Scanpix Vis mer

Loven fastslår at en kandidat kan bruke opptil 22,5 millioner euro, tilsvarende 200 millioner kroner, på å drive valgkamp.

PR-firma

Ifølge tiltalen brukte Sarkozy falske kvitteringer fra PR-firmaet Bygmalion for å skjule pengebruken, og han anklages derfor også for falsk bokføring.

Det var Bygmalion som organiserte deler av Sarkozys valgkamp, og selskapet anklages for omfattende svindel. Flere av selskapets ansatte har innrømmet svindelen, og det samme gjelder flere medlemmer av Sarkozys valgkampstab. Men ingen har sagt at Sarkozy kjente til at det ble gjort noe ulovlig.

Tapte mot Hollande

Allerede i fjor meldte påtalemyndigheten at det ville bli reist tiltale mot Sarkozy, som var Frankrikes president fra 2007 til 2012. Da han forsøkte å bli gjenvalgt i 2012, tapte han for Sosialistenes kandidat François Hollande.

Sarkozy forsøkte også å bli presidentkandidat for det konservative partiet Republikanerne i årets valg, men under høstens nominasjonsvalg var det François Fillon, som var statsminister under Sarkozy, som stakk av med seieren. Fillon kjemper nå for sitt politiske liv på grunn av en gransking av hans ansettelse av, og utbetalinger til, egne familiemedlemmer.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling