MER TRØBBEL: John Edwards kjempet mot Barack Obamas som demokratisk presidentkandidat i 2008. Nå kjemper han for å unngå fengselsstraff. Foto: REUTERS/Peter Newcomb/Files
MER TRØBBEL: John Edwards kjempet mot Barack Obamas som demokratisk presidentkandidat i 2008. Nå kjemper han for å unngå fengselsstraff. Foto: REUTERS/Peter Newcomb/FilesVis mer

Tiltalt for ulovlig valgkampstøtte

John Edwards skal ha brukt hemmelig pengestøtte under presidentvalgkampen på å skjule at han fikk barn med sin elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):Den tidligere senatoren og demokratisk presidentkandidat i 2008, ble i dag tiltalt for ulovlig valgkampstøtte, melder AP. Det betyr at det går mot rettssak for Edwards.

En storjury har denne uka vurdert om pengene som ble gitt fra Edwards støttespillere til Edwards' elskerinne, Rielle Hunter, i valgkampen 2008, skal vurderes kampanjestøtte. De har kommet til at bevisene er sterke nok til at Edwards kan tiltales.

Edwards er tiltalt for ulovlig valgkampstøtte og falsk forklaring, ifølge den 19 sider lange tiltalen.

I ettermiddag må ha han møte i retten i Winston-Salem.

Grønt lys Føderale myndigheter har i over to år etterforsket den tidligere senatoren fra North-Carolina. I forrige uke ga justisdepartementet grønt lys til påtalemyndigheten for å åpne sak.

Hunter ble gravid under affæren med Edwards. Påtalemyndigheten mener at pengestøtten, som to av Edwards nære politiske støttespillere ga Hunter for å dekke over situasjonen, skulle vært vurdert som pengestøtte til valgkampen hans.

Hunter fikk mer enn 1 million dollar (om lag 5,5 millioner kroner) fra to av Edwards' støttespillere - den 100 år gamle filantropen Rachel Mellon og advokaten Fred Baron, som ikke lenger er i live. Påtalemyndigheten mener dette er penger som skulle gå til å skjule at Edwards' kone, Elizabeth, fant ut om elskerinnen og barnet i løpet av valgkampen. De mener det dermed skal tolkes som valgkampstøtte.

- Brøt ikke loven Advokatene til Edwards er uenig.

Edwards har for lengst erkjent affæren og barnet, men nekter straffskyld. Han kan miste advokatbevilgningen sin dersom han erklærer seg skyldig.

- Min klient har gjort gale ting i sitt liv, og han vet det bedre enn noen, men han brøt ikke loven, sier Edwards advokat, Greg Craig, til CNN.

Edwards ba først en lege om å forfalske DNA-resultatene for å unngå at det ble bevist at han var faren til barnet. Kona gikk fra ham kort tid etter at dette ble kjent. Hun døde av kreft i fjor.

SKILT: Mens John Edwards innledet et forhold og fikk barn med Rachel Hunter, slet kona Elizabeth (bildet) med kreftsykdommen. De to skilte seg da affæren ble kjent. Elizabeth Edwards døde i fjor. Foto: AP Photo/Gerry Broome
SKILT: Mens John Edwards innledet et forhold og fikk barn med Rachel Hunter, slet kona Elizabeth (bildet) med kreftsykdommen. De to skilte seg da affæren ble kjent. Elizabeth Edwards døde i fjor. Foto: AP Photo/Gerry Broome Vis mer