SOS Rasisme:

Tiltalt for vold mot vitne under SOS Rasisme-rettssaken: - Du er død, skjønner du det?

Et vitne for politiet i SOS Rasisme-rettssaken skal ha blitt angrepet på utested av tidligere landsstyremedlem.

TILTALT: Et tidligere landsstyremedlem i SOS Rasisme (bildet) er tiltalt for å ha banket opp en person som vitnet for aktoratet i rettssaken mot flere ledere og tillitsvalgte. Her er han avbildet under en demonstrasjon arrangert av SOS Rasisme i Oslo. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
TILTALT: Et tidligere landsstyremedlem i SOS Rasisme (bildet) er tiltalt for å ha banket opp en person som vitnet for aktoratet i rettssaken mot flere ledere og tillitsvalgte. Her er han avbildet under en demonstrasjon arrangert av SOS Rasisme i Oslo. Foto: Eiliv Frich Flydal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et tidligere landsstyremedlem i SOS Rasisme er satt under tiltale for grov kroppskrenkelse og trusler mot en person som tidligere i år vitnet for aktoratet i straffesaken mot flere tidligere ledere og ansatte.

Volden skal ha funnet sted på et utested i Oslo tirsdag 10. mai i år. Da pågikk fremdeles straffesaken mot andre i miljøet i Haugaland tingrett.

«Du har tysta på meg til politiet»

Den tiltalte skal ifølge tiltalen ha kommet med trusler mot offeret:

«Du har tysta på meg til politiet». «Du er død, skjønner du det?».

Ifølge tiltalepostene slo den tiltalte mannen til offeret flere ganger i ansiktet. Han skal også ha sparket etter offeret, uten å treffe. Hendelsen skal ha funnet sted på et utested i Oslo.

Fordi truslene og volden kan koples til rettssaken i Haugesund, er mannen også tiltalt etter straffeloven § 157, som omhandler vold og trusler mot en aktør i rettsvesenet.

Les alt om SOS Rasisme her.

Dømt for medlemsjuks

Dagbladet avslørte i 2010 oppblåste medlemstall og fiktive identiteter i SOS Rasismes medlemsregister.

Senere avdekket Dagbladet også et omfattende juks med studiestøtte.

Rettssaken som gikk i mai, endte opp med at Haugaland tingrett 02. november dømte åtte personer for bedragerier mot støttegivere. Tre av de dømte fikk ubetingede fengselstraffer.

De øvrige fikk betinget fengsel og flere ble idømt en prøvetid på to år. Det er så langt ikke varslet anker. Domstolen understreket at flere av de tiltalte normalt ville fått fengselsstraff for forholdene, men at den lange etterforskningen og prosessen i retten medførte betinget dom.

Tidligere dømt

Organisasjonen SOS Rasisme hevdet å ha over 45 000 medlemmer på 2000-tallet, mens det reelle støtteberettigede medlemstallet skal ha vært rundt 5 000 personer, ifølge støttegiveren Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

Organisasjonen fikk dermed flere millioner kroner i årlig støtte fra det offentlige som den ikke hadde krav på. Penger bevilget til antirasistisk arbeid blant annet brukt til å investerte i flere eiendommer.

Organisasjonen er dømt for medlemsjuks to ganger. Første gang etter et sivilt søksmål i 2011 fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Andre gang i 2012, da den dømt for medlemsjuks etter søksmål fra staten. Totalt ble SOS Rasisme dømt til å tilbakebetale over 16 millioner kroner.

Organisasjonen gikk deretter konkurs.

Under Rettssaken tidligere i år ble mer enn 70 000 sider med dokumenter og minst 100 000 navn fra medlemsregistrene lagt fram.

Ny organisasjoner

Samtidig som falt dom i saken mot åtte tidligere tillitsvalgte i SOS Rasisme lanseres en ny forening mot rasisme dannet.

Landsforeningen mot rasisme skal forsøke å fylle vakuumet etter rettssaken mot SOS Rasisme, skriver Klassekampen.

Leder i den nye organisasjonen er lege Mina Adampour fra Oslo, som også var leder for forløperen Ungdom mot Rasisme, som nå er nedlagt. Hun lover friske fraspark i samfunnsdebatten, blant annet mot mediene som hun mener bidrar til en polarisert debatt.

Fagbevegelsen, Kirken, Skeiv verden og Antirasistisk Senter er blant fødselshjelperne for den nye organisasjonen, ifølge Adampour.

Miljøet rundt kommunistpartiet Tjen Folket har også dannet en ny forening, kalt Nye SOS Rasisme. Denne bygger videre på SOS Rasisme og har flere av de gamle aktivistene som medlemmer og støttespillere. Målet er å komme inn i støtteordningene SOS Rasisme ble dømt for å misbruke.