DREPT: Hilda Feste var 98 år gammel da hun ble brutalt drept 1. januar i år. Foto: Privat
DREPT: Hilda Feste var 98 år gammel da hun ble brutalt drept 1. januar i år. Foto: PrivatVis mer

Tiltalt for voldtekt og drap på Hilda Feste (98)

Den 19 år gamle drapstiltalte mannen fra Os i Hordaland vil møte sin mor, eks-kjæreste og flere venner i rettsaken som starter mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Det er i alt stevnet 27 vitner i straffesaken mot en 19 år gammel mann fra Os. Han er tiltalt for voldtekt og og forsettlig drap på 98 år gamle Hilda Feste om kvelden 1. januar i år. Hun ble funnet død i sitt soverom i Gamleheimshagen.

Statsadvokat Gert Johan Kjelby mener at tiltalte drepte Hilda Feste for å skjule voldtekten.

- Mistet hukommelsen
Moren til drapstiltalte er stevnet av aktoratet. Hun må forklare seg om hvordan sønnen oppførte seg før og etter drapet. Han våknet i hennes bopel 2. januar.

Blant vitnene ellers er tiltaltes eks-kjæreste, nære venner og andre fra hans familie. De vil bli spurt om hvordan tiltalte oppførte seg før og etter drapet, og om han tidligere har mistet hukommelsen etter å ha inntatt store mengder alkohol.

19-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og har forklart at han ikke husker noe fra det aktuelle tidsrommet om kvelden 1. januar. De tekniske etterforskerne fant tiltaltes fingeravtrykk i avdødes blod og hans DNA på hennes klær. 19-åringen har vært varetektsfengslet siden 21. februar.

Et ektepar møtte tiltalte om kvelden 1. januar i år. De skal vitne om hvilken tilstand han var i da, og hvordan han oppførte seg. Hjelpepleieren som kom først til drapsåstedet så en person forlate stedet. Hun har gitt en vitnebeskrivelse om denne personen som ikke stemmer helt overens med tiltaltes utseende. Hun skal også vitne.

- Ikke psykotisk
De rettsoppnevnte psykiatrisk sakkyndige vitnene har konkludert sine undersøkelser med at tiltalte ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet. Fem sakkyndige vitner skal forklare seg i retten.

Tiltaltes forsvarsadvokat Rolf Knudsen sier til Dagbladet at han ikke vil bestride at 19-åringen var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet. Han hadde et langt møte med sin unge klient i Bergen fengsel i går.

- Vi har hatt det siste forberedende møte før rettsaken starter mandag. Han er så klar som det er mulig å være i en så alvorlig sak som dette. Vi er spent på hvordan han vil ta dette med publikum, presse og kjente i rettsalen, sier advokat Rolf Knudsen.

FORSVARER: Forsvarsadvokat Rolf Knudsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FORSVARER: Forsvarsadvokat Rolf Knudsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer